Vinaeger

VINÄGER ÄGER!
Ditten och datten om Hens Majestät the Vinäger
- sammanställt av er kära kollega Mathias ”Vinäger”

Vinäger (Wikipedia)
Vinäger, från fr. Vin aigre ("surt vin") är en ättika som framställts ur vin, cider eller öl. Vinäger kallas också vinättika. Det är en sur vätska som uppstår då etanolen i dessa alkoholhaltiga drycker oxideras till ättiksyra. Vin blir till vinäger på 2-4 veckor. Vinäger används i matlagning exempelvis till salladsdressing eller vid inläggning. Vinäger är även en ingrediens i till exempel ketchup, majonnäs och vid framställning av ost. Medan ättika enbart består av ättiksyra och vatten, har vinäger även smak av det som den är framställd av, och det finns därför vinäger av olika smak och kvalitet. Även olika former av kryddade och smaksatta vinägersorter förekommer. (Latin : Acetum)
Historia
I Mesopotamien gjorde man 5000 f.Kr vinäger av dadlar, medan egyptierna använde kornöl. Det gjorde man även i Norden fram till 1700-talet. I Europa var äppelcidervinägern den vanligaste och användes både in- och utvärtes. Hippokrates ordinerade vinäger mot febersjukdomar.
Användning
Vinäger kan användas till många olika saker. Eftersom det funnits vinäger länge har människor i hela världen prövat och funnit olika användningar för vinäger. Den främsta användningen är emellertid i mat, i Japan till exempel, används vinäger i sushi. En annan användning är fotografiska stoppbad. Det går även att blanda vinäger, juice och diskmedel för att ge en vätska som bananflugor gärna drunknar i.
Hälsoeffekter
Ädelvinsvinäger är gjort från söta viner, såsom Trockenbeerenauslese-vin, används i liten mängd som digestif, en dryck för matsmältningen.
Äppelcidervinäger sägs hjälpa till att dämpa hungerkänslan samt att maten tas upp långsammare. Detta bidrar eventuellt till en viktminskningsprocess.
Stor konsumtion av vinäger tros leda till benskörhet, hypokalemi och hyperreninemi.
Vinäger kan användas för att hjälpa till att diagnostisera livmoderhalscancer.
Sorter
Det finns många olika sorters vinäger såsom maltvinäger, som äts till fish and chips, vinvinäger, äppelvinäger, balsamvinäger och risvinäger. Det finns även vinäger som smaksatts med frukt eller örter. Vanligen ligger syrahalten på 4-8 % av vikten.
Maltvinäger görs av malt som bryggs till ale, som sedan får bli maltvinäger. Den var populär i hela nordeuropa fram till 1700-talet, för att sedan gå ur modet. Idag är den dock fortfarande populär i England och delar av Tyskland. Basingrediens och främsta kännetecken för Londongurkan, som lanserades av Bullen Berglund i ett misslyckat försök att ta marknadsandelar av Bostongurkan från AB Felix i Eslöv.
Rengöringsmedel
Vinäger kan användas som ett kraftfullt, billigt, miljövänligt rengöringsmedel, exempelvis för rengöring av fönster eller som avloppsrensare tillsammans med bakpulver. Vinäger kan även användas som sköljmedel vid tvätt.

SORTER

Vinäger äger när det kommer till smaksättning - du kan ha den till allt från såsen och aperitifen, till salladen och desserten. Men vet du vilken typ av vinäger som passar bäst till vad? Mitt kök guidar dig rätt i vinägerdjungeln!

Vitvinsvinäger
Vit vinäger görs som namnet skvallrar om av vitt vin, och har en markerad fruktsyra med mycket aromer. Den ger en fräsch smak i tomatbaserade soppor och såser, samt dressing och kalla såser.

Rödvinsvinäger
Den röda vinägern framställs av rött vin, och är precis som ett färsk sådant fyllig och kraftigare i smaken. Rödvinsvinäger används med fördel i varma såser och grytor, samt till marinad och vinägretter.

Äkta balsamvinäger
Äkta balsamvinäger heter Aceto Balsamico Tradizionale och kommer från provinserna Modena och Reggio Emilia i Emilia Romagna-regionen. Den framställs av färsk druvmust som får jäsa på ståltankar eller träfat i två till fyra år, och därefter lagras den i minst 12 år och förses sedan med en silverfärgad kapsyl. Balsamico som lagras i mer än 25 år får en guldfärgad kapsyl.
Ett par droppar av en söt balsamico gör sig utmärkt till ost och frukt, i en mustig sås eller som smaksättning på kött, fisk och sallad.
Balsamvinäger som säljs i de flesta mataffärer är oftast ingen äkta balsamico, utan vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med karamellfärg.

Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger görs på äppelcider, och har också en tydlig smak av äpple. Mjuk och fräsch syra, som gör att den passar bra till vinägretter och marinader, och i såser till ljust kött samt till bönor. Ett par droppar äppelcidervinäger i ett glas med vatten är gott som måltidsdryck.
Äppelcidervinäger är även populärt att använda till olika typer av huskurer. Den är rik på mineraler, sägs vara bra för matsmältningen och balansera ph-värdet i kroppen. En tesked äppelcidervinäger i lite vatten efter maten ska vara bra för matsmältningen och för att mota bort förkylningar.

5 goda skäl till att äta vinäger
Vinäger ökar insulinkänsligheten i kroppen. Det innebär att om du tillsätter din mat med en skvätt vinäger så får maten inte samma blodsockerförhöjande effekt. Det är positivt för alla människor men framförallt för personer med diabetes. 1-2 teskedar vinäger per person räcker alldeles lagom.
Genom att byta ut olja mot vinäger så får du ett kalorismartare alternativ.
Vinäger hjälper till att stimulera saltsyremängden i magen vilket har positiva effekter på matsmältningen eftersom den blir bättre. Många har för lite saltsyra i magen. Utöver vinäger kan andra sura livsmedel som till exempel citron och ruccola ha samma effekt.
Vinäger innehåller antioxidanter som hjälper till att minska den oxidativa stressen som hänger samman med cellernas åldrande.
Studier pekar på att vinäger är bakteriedödande eftersom surheten minskar pH på till exempel slemhinnor. Att dricka en skvätt balsamvinäger vid halsinfektion skulle med andra ord kunna hjälpa till att få infektionen att gå över fortare.
Psst! Precis som med så mycket annat är det viktigt att komma ihåg att ”lagom är bäst”. Vinäger ska aldrig användas som ett substitut till din vanliga kost eller drickas i stora mängder.

25 sätt äppelcidervinäger kan förbättra ditt liv

Trött på kemikalier som förstör miljön, kroppen och plånboken? Äppelcidervinäger kan vara lösningen.
Här får du veta hur (och varför) du kan använda denna fantastiska ingrediens inom områden som kost, hem, skönhet – och hälsa.
Kanske har du det i dressingen eller har sett det på någon hylla i butiken utan att veta vad det är bra till. Men äppelcidervinäger kan faktiskt vara bra till nästan allt! Redan
Hippokrates använde äppelcidervinäger till lite allt möjligt och det är precis lika bra idag. Siten Mamavation listade de 25 bästa sätten du kan använda äppelcidervinäger i din vardag och här följer tipsen på svenska.
Att implementera äppelcidervinäger i ditt liv kan gagna både din hälsa, din plånbok och miljön. Tänkt dock på att alltid välja ekologisk äppelcidervinäger då äpplen besprutas väldigt mycket.

Hemmet
1. Giftfritt rengöringsmedel
Det är ganska välkänt att vinäger är ett utmärkt rengöringsmedel. Vad vissa inte vet dock är att rå, ofiltrerad, äppelcidervinäger har en naturligt bakteriedödande effekt vilket vanlig vinäger saknar. För att göra ditt eget rengöringsmedel blandar du helt enkelt lika delar vatten och äppelcidervinäger. Krydda det med en nypa envishet så får ditt hem fritt från smuts, bakterier och toxiner helt giftfritt. Oroa dig inte, vinägerlukten går bort när det torkat.

2. Ogräsmedel
Äppelcidervinäger är inte bara giftfritt, det är dessutom effektivare än farliga ogräsmedel som glyfosat.
Så här gör du: Blanda en halv liter äppelcidervinäger, två deciliter salt och en halv tesked diskmedel och spraya sedan på det du vill utrota. Det kommer effektivt att döda alla växter du sprayar så se till att skydda blommor och andra växter som du vill behålla.

3. Neutraliserad dålig lukt
Är ditt hem fyllt av en obehaglig lukt som bara inte försvinner? Häll äppelcidervinäger i en skål och placera nära den obehagliga lukten. Det kommer hjälpa dig att neutralisera odören och bli av med den snabbare.

Hälsan
4. Förebygga diabetes
Flera studier har visat ett samband mellan intag av äppelcidervinäger och sänkta blodsockernivåer. I en studie tog deltagarna två matskedar äppelcidervinäger innan sänggående varje dag. Deltagarnas blodsocker sjönk 4-6 procent när de vaknade jämfört med innan. Den anti-glykemiska effekten av syran i äppelcidervinäger är det som visat sig påverka insulinkänsligheten.

5. Viktminskning
Att dricka äppelcidervinäger kan påverka mättnadskänslan, vilket i sin tur kan hjälpa dig att äta mindre. En studie har också visat att ättiksyra, som finns i äppelcidervinger, bromsar kroppens fettinlagring. Om du tycker att smaken är för stark för att dricka ren, prova att blanda äppelcidervinäger i juice, salladsdressing eller vatten.

6. Sänkt kolesterol
Förutom sänkt blodsocker och viktminskning, har en studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry visat intressanta resultat när det gäller äppelcidervinäger och kolesterol. Sänkta nivåer av det skadliga LDL-kolesterolet och sänkta triglycerider upptäcktes hos råttor som fick äppelcidervinäger tillsammans med en hög-kolesteroldiet . Råttorna som inte fick äppelcidervinäger visade inte samma nedgång i skadligt kolesterol.

7. Vårtborttagning
Kemiskt vårtborttagningsmedel är allt annat än naturligt. Att ta bor vårtan hos läkaren kan vara skrämmande, smärtsam och lämna ärr. I stället kan du göra så här: blöt en bomullstuss i äppelcidervinäger och täck vårtan. Fäst tussen med plåster eller kirurgtejp och åt den vara täckt över natten. Upprepa varje natt tills vårtan faller av.

8. Rensa bihålorna
Eftersom att lösa upp slem är en av äppelcidervinägerns många talanger hjälper det också till att rensa bihålorna. Eftersom det är antibakteriellt, kan det också förhindra en infektion i bihålorna. Smutta på lite vatten med äppelcidervinäger så kan du snart andas lite lättare.

9. Halsont
De bakteriedödande effekterna hos äppelcidervinäger är effektiva nästan var som helst. Gurgla lika delar varmt vatten och äppelcidervinäger vid första tecknet på halsont för att hålla det i schack och upprepa varje timme vid behov.

10. Matsmältningen
Orolig i magen eller vet att du kommer att äta något som du kan få ångra senare? Drick utspädd äppelcidervinäger (blandas i vatten eller juice) för att bidra till att lugna magen. Det är de antibiotiska och bakteriebekämpande egenskaperna som effektivt hjälper din mage. Vissa säger att pektinet i äppelcidervinäger också hjälper också mot magkramper.

11. Kliande eller solbränd hud
Ett klassiskt användningsområde för äppelcidervinäger. Applicera direkt på det kliande området för lindring. Det fungerar också för klåda orsakat av insektsbett eller när man brännt sig på en manet. När det kommer till solbränd hud så kan det hjälpa att tappa upp ett bad med en kopp äppelcidervinäger i för att lindra smärtan.

12. Detox
Äppelcidervinäger kan hjälpa dig att detoxa ditt hem, men det kan också detoxa din kropp. Äppelcidervinäger kan bidra till att främja cirkulationen och avgifta levern. Syran kan också binda till sig gifter och hjälpa till att driva ut dem ur kroppen. Äppelcidervinäger är kaliumrikt vilket hjälper till att lösa upp slem i kroppen och rensa lymfkörtlarna. Även det hjälper till att avlägsna toxiner.

13. Energi boost
Känner du dig trött? Köp inte en energi dryck full av kemikalier, ta en hutt äppelcidervinäger i stället. Kaliumet och enzymerna i äppelcidervinägern bidrar till att ge dig en “pick me up”. Du kan blanda det i ett glas vatten eller i din vattenflaska under träningspasset för att förhindra trötthet. Aminosyrorna i äppelcidervinägern bekämpar dessutom uppbyggnaden av mjölksyra.

Skönhet
14. Skinande, mjällfritt hår
Äppelcidervinäger är en utmärkt hårkur. Att skölja med äppelcidervinäger en gång i veckan gör håret glansigt och mjukt och syran hjälper till att avlägsna rester av hårprodukter. Det bidrar också till att balansera pH-värdet i din hårbotten. Blanda cirka en deciliter äppelcidervinäger i fyra deciliter vatten och skölj igenom håret efter schamponering. Skölj sedan med kallt vatten. Har du problem med mjäll? Spraya hårbotten två gånger i veckan med lika delar äppelcidervinäger och vatten. Placera en handduk runt huvudet och låt det verka i upp till en timme. Tvätta håret på vanligt sätt.

15. Ansiktsvatten och rengöringsmedel
De antibakteriella egenskaperna hos äppelcidervinäger gör det till en bra rengöring till det mesta, även ansiktet. Precis som i din hårbotten, kan det hjälpa till att balansera hudens pH-nivåer. Späd äppelcidervinäger med vatten och applicera med en bomullstuss som en toner eller för att lindra blemmor. Det kan även hjälpa till att förebygga finnar.

16. Deodorant
Många deodoranter är skadliga för hälsan. Äppelcidervinäger hjälper till att bekämpa illaluktande bakterier utan de cancerframkallande gifter konventionella deodoranter innehåller. Applicera bara en lite äppelcidervinäger under armarna, du kommer inte att känna någon doft av ättika när den torkat.

17. Blek blåmärken
Badda blåmärken och bulor med äppelcidervinäger. Det fungerar anti-inflammatoriskt och kommer att lindra missfärgningen.

18. Bleka tänder
Använd äppelcidervinäger utspädd med två delar vatten som munskölj och gurgla ordentligt innan tandborstning. Borsta sedan som vanligt. Utöver den blekande effekten så är den antibakteriella effekten en välkommen bonus.

19. Eliminera dålig andedräkt
Använd äppelcidervinäger som ett munvatten och gurgla för att eliminera dålig andedräkt. Äppelcidervinägern dödar de bakterier som orsakar dålig andedräkt.

20. Motverka illaluktande fötter
Om du inte har listat ut det ännu… äppelcidervinäger hjälper dig bli av med dålig lukt, vad – eller var – den än må vara. Förmågan att balansera pH-värdet och eliminera illaluktande bakterier gör det till en utmärkt huskur.
Om det råkar vara fötterna som dras med ovälkommen stank, prova genast denna lösning.
Så här gör du: Torka tårna och fötterna med en servett indränkt i äppelcidervinäger. Klart.

Kosten
21. Juice
Att dricka ekologisk, raw, ofiltrerade äppelcidervinäger kan ge alla de hälsofördelar som listas ovan. Tycker du att smaken är för skarp för att dricka rent? Blanda det i juice eller smoothies, det går lika bra.

22. Bakning
Skapa extra volym i din bakning genom att lägga till äppelcidervinäger i receptet. Det ger extra jäskraft och lyft till kakor, tårtor och du kommer inte känna någon vinägersmak i den färdiga produkten.

23. Såser
Äppelcidervinäger är perfekt att använda när man gör barbecuesås eftersom den har en syrlig men söt smak. Du kan även pröva att tillsätta äppelcidervinäger i din marinad eller dressing.

24. Soppor
Behöver du fortfarande fler tips på sätt att göra äppelcidervinäger till en del av din kost? Prova att tillsätta den i soppor. Den kan bidra med smak och färg. Oroa dig inte, det kommer inte att smaka ättika när det är klart!

25. Sallader
Det här är nästintill självklart, men det går inte heller att slutföra listan utan det här tipset: dressing! Med äppelcidervinäger hemma behöver du aldrig mer köpa salladsdressing. Vispa ihop lite äppelcidervinäger med olivolja och tillsätt dina favorit smaksättare som vitlök, senap, citron, honung med mera. Det ger dig en supergod salladsdressing som förgyller alla dina sallader och grönsaker.
Av Therese Hagberg

6 anledningar att dricka äppelcidervinäger – varje dag
Städa med vinäger.
Visste du att äppelcidervinäger närmast är ett mirakelelixir, i alla fall om man ser till alla användningsområden den orangea vätskan har!

Det finns flera goda anledningar att dricka ett par matskedar äppelcidervinäger varje dag. Varför inte göra det till en del av dina frukostvanor ? Din kropp kommer att tacka dig!

Äppelcidervinäger finns också som kapslar i hälsobutiker, men varför gå över ån efter vatten när du kan få det till ett superbilligt pris i vilken livsmedelsbutik som helst? Här får du 6 riktigt goda anledningar till att alltid ha en flaska hemma.

Hjälper med viktminskning
Utöver matlagning är äppelcidervinäger kanske mest känt för att vara en bra hjälp under viktminskning.

Förklaringen till att det funkar att dricka äppelcidervinäger när du vill gå ner i vikt är att ättiksyran minskar din aptit, får fart på din ämnesomsättning och hjälper dig att bli av med vattenbindning i kroppen.

Bra för din hud!
Äppelcidervinäger är jättebra för din hud, speciellt om du har problem med akne.

När du dricker äppelcidervinäger får du i dig vätskans antibakteriella egenskaper som hjälper dig att hålla aknen under kontroll, gör huden mjukare, får bort akne samt balanserar hudens PH-värde.

Hjälper mot nästäppa
Äppelcidervinäger innehåller kalium och syror som kan göra att segt snor och slem blir tunnare och att bakterier inte förökar sig lika snabbt. Nästa gång du är täppt i näsan; blanda en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick!

Bra för magen!
Är din mage orolig? Blanda bara ett par matskedar med lite vatten och drick upp. Äppelcidervinägern hjälper att lugna magen och mildrar symptomen.

Du kan också dricka lite äppelcidervinäger för att förhindra magont. Om du ska äta något du vet att din mage inte gillar kan det vara en bra idé att dricka äppelcidervatten en halvtimme före middagen.

Lindrar halsont
Rosslar det i halsen? Blanda 0,5 dl äppelcidervinäger med 0,5 dl vatten och gurgla en gång i timmen. Vätskan hjälper till att ta död på bakterier och motar infektionen.

Sänker kolesterol
I en japansk studie hade testpersonerna lägre kolesterolvärde efter att de druckit två matskedar äppelcidervinäger om dagen under en period.

Självklart behövs fler studier för att verkligen bevisa att det är så, men äppelcidervinäger har inga otrevliga biverkningar så det kan inte skada att prova!

Källa: TipHero Text: Malin Perlheden

Allt du behöver veta om vinäger
Nu är vinäger på allas läppar. En ganska sur, men väldigt spännande historia.
Vinäger är matlagarens bästa vän och har funnits så länge människan har kunnat framställa jästa produkter. Den må vara sur och sträv men är i själva verket fantastisk som smaksättare i aperitifen, salladen, desserten, såsen etcetera.

FYRA TYPER
Rödvinsvinäger – framställs genom jäsning av rött vin.
Vitvinsvinäger – görs på jäsning av torrt, vitt vin.
Äkta balsamvinäger – läs mer här nedan.
Äppelcidervinäger – tillverkas genom jäsning av äppelvin.

VANLIG VINÄGER
Det tar tre till fyra veckor för ett vin, risvin, en öl eller cider att oxidera och förvandlas till vinäger. Slutprodukten har smak av det den har framställts av. Det finns således olika sorters vinäger att botanisera bland. Allt från sura och sträva till söta och lena. Många är dessutom smaksatta med örter, frukter, nötter, bär med mera.

ÄKTA BALSAMVINÄGER
● Heter Aceto Balsamico Tradizionale och kommer från den italienska provinsen Reggio Emilia, tidigare var det bara ifrån Modena.
● Framställs av färsk druvmust från lokala druvor, som reduceras eller kokas tills musten blir trögflytande. Därefter ska den jäsa på ståltankar eller träfat i två till fyra år.
● Ska lagras i minst tolv år, flaskan förses då med en silverfärgad kapsyl. Lagras den i mer än 25 år får den en guldfärgad kapsyl. Liksom för vin finns det årgångsrariteter.
● En pytteliten flaska kan kosta en förmögenhet, men då är smaken starkt koncentrerad. Man brukar säga att den ska droppas med pipett.
● Har lång hållbarhet.

VARDAGSBALSAM
Den balsamvinäger som man oftast köper i vanliga livsmedelsbutiker är av förklarliga skäl ingen äkta balsamico (balsamvinäger på italienska), utan vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med karamellfärg. Ska den användas i varma rätter bör man tillsätta den mot slutet, annars tappar den i smak.

TIPS!
Pröva jordgubbar tillsammans med några droppar riktigt god balsamvinäger. Mmmmm.

SMAKSAK
Röd eller vit, smaksatt eller neutral? Vilken vinäger som är bäst beror helt och hållet på vad man gillar. Personligen föredrar jag en vanlig vinäger av hög kvalitet framför en ”fejkad” balsamvinäger. När det kommer till balsamvinäger, letar jag alltid efter sådan som är framställd av druvmust. Det finns balsamico som inte har lagrats så länge och därför inte kostar så mycket.

HÄLSODRINK
Äppelcidervinäger är rikt på mineraler, anses förbättra matsmältningen och balansera ph-värdet i kroppen. Ett par droppar balsamvinäger utspätt i vatten eller en tesked efter maten upp ges vara bra för magen och hålla för kylningarna på avstånd.
Av JAN-ERIK HAGBOHM

Saker du inte visste att du kan göra med ättika
Ättika – ja, det går faktiskt att använda i hur många husmorsknep som helst. Vi kanske mest är vana vid att använda ättika i olika inläggningar av olika livsmedel.

Här är tio andra saker som ättika kan vara bra till.

1. Får nagellacket att sitta kvar längre
Börja med att tvätta naglarna med en bomullstuss som du blött med ättika innan du applicerar nagellacket, så sitter det kvar längre.
Smart!

2. Förhindra trasiga ägg
Vill du förhindra att dina ägg går sönder när du kokar dem kan du tillsätta en matsked eller två i vattnet.

3. Få bort deodorantfläckarna
Har dina t-shirts blivit missfärgade i armhålorna av deodorant? Spraya på ättika med hjälp av en sprayflaska och missfärgningen har goda förutsättningar att försvinna. Fungerar även bra på fläckar orsakade av senap, tomatsås eller ketchup.

4. Bota en ond hals
Häll i två teskedar i din luftfuktare och din onda hals borde bli mycket bättre.

5. Tvätta DVD-skivor
Fukta en mjuk trasa med lite ättika, torka av dina smutsiga DVD-skivor och vips har du räddat livet på dem.

6. Få bort prislappar
Prislappar är vanligtvis svåra att få bort helt. Med hjälp av ättika kan det gå mycket lättare. Gnip på lite på området där prislappen suttit och vänta i fem minuter. Sen borde det som återstår av prislappen vara lätt att torka bort.

7. Slipp myrorna
Spraya ättika där du tror att de kommer in i ditt hus. Det kommer att ha en avskräckande effekt på de oönskade besökarna.

8. Lindra insektsbett
Få betten att sluta klia genom att dutta på dem med en bomullstuss som du fuktat med ättika. Kan även användas för att rengöra sår.

9. Frost-fria bilrutor
Vill du att dina bilfönster ska vara frostfria när du vaknar på vintermorgonen kan det vara en idé att applicera en blandning bestående av tre delar ättika och en del vatten.

10. Få vitare tänder och bra andedräkt
Slå två flugor i en smäll. Nu kan du både få bättre andedräkt och vitare tänder, enkelt gjort genom att borsta tänderna med ättika två gånger i veckan. OBS: var försiktig med mängden ättika när du gör detta, späd ut ättikan med vatten.

Fantastiska sätt att använda äppelcidervinäger

För att bli av med halsont eller lindra din hosta ska du bara gurgla lite rumstempererad äppelcidervinäger. Detta kraftfulla antiseptiska medel kommer hjälpa dig bli av med viruset.
Minska risken för utvecklingen av grå starr genom maten

Du kanske tänker på äppelcidervinäger enbart som en god smaksättare för din sallad eller annan mat, men faktum är att man kan använda äppelcidervinäger på en rad olika sätt som du troligen aldrig tänkt på, och som otvivelaktigt kommer fånga din uppmärksamhet. Du har troligtvis denna billiga huskur hemma (och om du inte har det kommer du definitivt gå ut och köpa den efter att du läst denna artikel).

Nedan kommer du lära dig några av de fantastiska sätten du kan använda äppelcidervinäger på – en ingrediens som har blivit otroligt populär under de senaste decennierna. På 50-talet publicerade Dr. Jarvis en bok om fördelarna med denna produkt, som fram tills dess endast använts i sallader. Mer och mer forskning har genomförts, och det är nu bevisat att äppelcidervinäger är utmärkt för en rad olika användningar.

Sätt att använda äppelcidervinäger (förutom som tillbehör)

Tappa vikt
Ja, du läste rätt. Vinäger kan hjälpa dig gå ned i vikt. Det är äppelsyran som är kapabelt att bränna bukfett och ta bort centimeter från din midja. Vetenskapliga studier har ännu inte bevisat detta, men det är ett utmärkt sätt att komplettera din diet för viktnedgång.

För att dra nytta av denna egenskap bör du blanda två matskedar äppelcidervinäger med vatten och dricka blandningen en gång per dag. Om du vill få ännu bättre effekt ska du dricka blandningen innan frukosten.

Kontrollera diabetes
En av de mest fantastiska fördelarna med äppelcidervinäger är definitivt dess förmåga att minska och reglera glukosnivåerna i blodet. Ett antal studier har bevisat denna egenskap.

Den dagliga dosen för denna typ av behandling är två matskedar som löses upp i ett glas vatten, som du sedan dricker innan du går till sängs på kvällen. Det kan sänka dina sockernivåer med upp till 6%, men du bör kolla med din läkare innan du påbörjar denna behandling eftersom äppelcidervinäger innehåller krom – en beståndsdel som kan störa dina insulinnivåer.

Bekämpa svamp
Om du lider av svampen Candida albicans kan du använda äppelcidervinäger för att bli av med denna hudinfektion och förebygga att den kommer tillbaka. Denna svamp tenderar att utvecklas i hudvecken, till exempel i området mellan tårna (vilket kallas fotsvamp). Äppelsyran i vinägern tar bort denna svamp och fungerar utmärkt som behandling.

Fyll bara en balja med rumstempererat vatten och lägg till 50-75 cl äppelcidervinäger. Placera sedan fötterna i vattnet och låt dem vara i runt 15 minuter.

Ett annat alternativ är att blanda en matsked vatten och en med vinäger, och sedan applicera blandningen på de svampinfekterade områdena med hjälp av en bomullstuss. Var väldigt försiktig med denna hemgjorda behandling eftersom vinägern kan irritera känslig hud.

Lindra kramper
Om du lider av nattliga kramper kan det röra sig om brist på kalium. Eftersom äppelcidervinäger har rätt höga mängder av detta näringsämne ska du inte tveka att använda den för att behandla dina kramper. Blanda två matskedar vinäger med en matsked honung i ett glas rumstempererat vatten. Drick innan läggdags.

Minska åderbråck
Denna hemgjorda kur mot åderbråck inte har någon vetenskaplig uppbackning, men många använder den för att lindra smärtan och göra svullna vener på benen mindre uppenbara. Späd ut lite vinäger i vatten och applicera det sedan på en gasbinda, varpå du tejpar fast den på drabbade områden. Låt sitta i 30 minuter.

Ett annat alternativ är att hälla ren äppelcidervinäger på dina sallader eller blanda ut den med lite vatten och dricka den morgon och kväll. Du kommer börja se resultat efter en månad.

Minska kolesterol och högt blodtryck
Trots att denna behandling inte har bevisats fungera är den definitivt värd ett försök om du har problem med blodtrycket eller triglycerider – åtminstone som ett sätt att komplettera din vanliga behandling.

Studier av äppelcidervinägers effekter på kolesterol och högt blodtryck har visat att folk som använder äppelcidervinäger som tillbehör till sallader minst fem gånger per vecka, löper mindre risk att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar.

Forskare tror att detta är ett resultat av kaliumet som finns i äppelcidervinäger, vilket är kapabelt att späda ut blodet och därigenom kontrollera blodtrycket. Å andra sidan absorberar pektinet i vinägern fettansamlingar i venerna.

Botar halsont och hosta
Äppelcidervinäger är ett kraftfullt antiseptiskt ämne, vilket betyder att den är kapabel att eliminera virus som orsakar halsont och halsfluss. Om din hals är svullen ska du därför gurgla en blandning bestående av en matsked äppelcidervinäger och 25 cl rumstempererat vatten. Svälj inte denna vätska.

Om du inte kan gurgla på grund av att halsen gör för ont kan du prova att föra runt vattnet i munnen. Ett annat alternativ är att blanda en matsked honung och en med äppelcidervinäger och suga på denna blandning som om det vore godis.

Lindrar akne
Äppelcidervinäger är perfekt för att bli av med finnar och pormaskar på huden. Utöver att tillhandahålla din hud med sina antibakteriella och antiseptiska egenskaper återställer den även hudens skyddande, sura mantel och hjälper till att reglera för torr eller fet hud.

Gör en lotion med lika delar äppelcidervinäger och destillerat vatten och applicera på ren, torr hud – helst innan du går till sängs. Ett annat alternativ är att göra en mask med lera och vinäger som hjälper till att ta bort gifter.

Intressanta fakta om vinäger
Det finns olika typer av vinäger där de vanligaste är; rödvins-, vitvins-, balsam- och äppelcidervinäger, vilka även har positiva hälsoeffekter. Vinägern kan även förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen.

Vinäger kan vara en nyttig smakhöjare. Randomiserade, kontrollerade studier av personer både med och utan diabetes tyder på att två teskedar vinäger i maten kan förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen efter en måltid med cirka 20 procent.

Här följer lite intressanta fakta om vinäger.

Att tillsätta lite vinäger i potatissalladen eller riset (som japanerna gör med sitt sushiris) eller att doppa bröd i balsamvinäger kan minska den blodsockerhöjande effekten av sådana här livsmedel med högt glykemiskt index. Vinägerns blodsockersänkande effekt har varit känd i över tjugofem år, men den bakomliggande mekanismen är fortfarande oklar.

Ursprungligen trodde man att vinäger för magsäcken att tömmas långsammare, men intag av vinäger mellan måltider tycks också hjälpa. Exempelvis hade typ 2-diabetiker som tog två matskedar äppelcidervinäger vid läggdags bättre blodsocker när de vaknade på morgonen. Konsumtionen av inlagda grönsaker eller vinägerpiller verkar däremot inte ha samma effekt. Och man ska inte hälla i sig vinäger i större mängder, eftersom det kan fräta på matstrupen.

Vinäger kan också hjälpa mot polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), förbättra blodkärlens funktion och bidra till minskad mängd kroppsfett.
En matsked äppelcidervinäger per ag återställde äggstockarnas funktion inom några månader hos fyra av sju kvinnor med PCOS.

En matsked risvinäger gav akut förbättrad artärfunktion hos postmenopausala kvinnor. Än så länge vet vi inte varför, men acetat från ättiksyran i vinägern verkar kunna leda till förbättrad kväveoxidproduktion. Den effekten kan förväntas leda till lägre blodtryck, och det finns faktiskt en studie som hävdar att blodtrycket förbättras av en matsked vinäger om dagen.

I motsats till vad de gamla huskurerna säger, verkar vinäger däremot inte vara någon effektiv behandling mot huvudlöss,

I en dubbelblind, placebokontrollerad (men vinägerföretagsfinansierad) studie fick ett antal överviktiga patienter dagligen inta en vinägerdryck som innehöll en eller två matskedar äppelcidervinäger, eller en placebodryck som smakade precis som vinäger trots att den inte innehöll någon ättiksyra. Båda vinägergrupperna gick ned avsevärt mer i vikt än kontrollgruppen. Även om effekten var blygsam – cirka två kilo på tre månader – visade datortomografier att personerna i vinägergrupperna förlorade en betydande del av sitt ”viscerala” bukfett som särskilt förknippas med risk för kronisk sjukdom.
GÖR DIN EGEN VINÄGER!

Vinäger kan tillverkas på både rött och vitt vin. Båda sorterna har stora användningsområden inom matlagning, och extra gott blir det om man själv har tillverkat vinägern eller varför inte en marinad? Det enda du behöver är:

Vin
En kanna eller flaska
En ljummen plats för förvaring
Det finns några olika sätt att gå tillväga på. Det allra enklaste är att bara ställa en vinflaska som är fylld till ¾ på en ljummen plats under några veckor för att låta den förvandlas till vinäger. Vill du göra större mängder kan du efter första satsen ta en mindre mängd vinäger och blanda med vin i en kanna. Denna bör vara återförsluten under större delen av dagen, förutom under en halvtimme då du kan ta av locket och lufta. Efter några veckor har du ett bottenskikt som du kan låta vara kvar till nästa sats medan vinägern ovanför är redo att användas. Sedan är det bara att fortsätta fylla på mer vin.

Vill du tillverka en ännu större mängd kan du införskaffa en större dunk (till exempel en 5-liters) och fyll på vin nästan hela vägen upp. Lämna sedan dunken utan kork i 20 graders temperatur. Inom några veckor har vinet förvandlats till vinäger. Även här kan du fylla på med mer vin allteftersom. Tänk bara på att det kan bildas mögel på ytan. Detta är okej, men det bästa är att fylla upp i flaskor med hjälp av en slang.

Hur kan du krydda din vinäger?

Självklart kan du använda örtkryddor och bär för att ge din vinäger en personlig smak. Färska örter och bär ska tvättas försiktigt och klappas torrt med lite kökspapper. Om du inte har tillgång till färska kryddor så kan du använda 1 tsk torkade örtkryddor. Du kan även använda hela kvistar av persilja och koriander eller bitar av torkad röd paprika för att ge en konstnärlig effekt.
Tips på kryddor kan vara exempelvis
Rosmarin Salvia Dragon Vitlök Dill Basilika Ingefära Citronskal Tranbär Gojibär Hallon
Hemmagjord vinäger har en mer delikat och djupare smak än den du köper i affären. Vinet som används bör vara av god kvalitet och inte för starkt. 10 – 11 % är en bra alkoholmängd för en lyckad sats.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License