Torta Vazda Dobra

TORTA VAZDA DOBRA
Ova je torta, ako je suditi po polizanim tanjurima dobra. I nestala je brzo. A ne bi se moglo reći da je bila mala.
Obavješćujem cijenjeno i zainteresirano općinstvo da je recept odokativan, na što je općinstvo bilo upozorito, ali se nije dalo smesti. Pa evo! Pa, općinstvo, snađi se!
Dakle, recept je za kalup promjera 30 cm. Ako imate onaj od 26, koji je standardan (po JUS-u!, po EU je puno manji, ti nam pak daju na žličicu), umanjite sve za trećinu.
Dno: 10 dkg mljevenih oraha pomiješati s 10 dkg krupnije mljevenih (bolje smrvljenih) petit beurre keksa, 4 žlice šećera, što se lijepo i uredno poravna u kalupu, na to se nareže 10 dkg maslaca (idealan pribor nož za krumpir ili onaj za sir) da uredno pokrije cijelu površinu. Sve to se stavi u pećnicu i peče dok ne porumeni. Ja pečem na 180 stupnjeva, ali pećnice su mušičave, pa odlučujte sami, da se poslije Turci ne dosjete meni prigovarati.
Pripremiti: 500 gr šumskog voća ili višanja ili, pa, birajte voće koje hoćete, otkud ja znam. Ako je smrznuto, izvadite ga pravovremeno i stavite u cjedilo, narečeni naš pašabrod. Polovicu smiksati, a polovicu ostaviti kako je bog dao.
Parfe od sira:
1. Kuhati na pari 10 cijelih jaja s 10 žlica šećera, kad se zagrije doda se 5 dkg maslaca i kuha miješajući dok ne postane gusto, iliti dok teško ne opada s kuhače. Kad vam miješanje već krene na uši, ne spominjite moje ime uzalud. U kuhano dodati 10 dkg bijele čokolade, koricu od limuna, sok od jednog limuna, 4 žlice Grand Marniera (može konjak, može maraskino, ma, može i šljiva, ako volite šljivu, onda nek' vam i šljiva bude voće) i vanilin šećer, kupite bourbon, taj je najbolji. Bolji je štapić vanilije, ali to je već zanovijetanje autora, što će reći mene. Trebalo bi dodati još 4 kapi ulja od naranče, možda nađete (JESTIVO!!!) u bio dućanima. Meni donijelo iz Pariza. Ma, može i bez te četiri kapljice!
2. Posebno u zdjeli izmiješati 500 gr kravljeg sira (nemojte da vas Milinović ufati kod kumica bez vitrine!), 250 gr mascarponea i 250 ricotte (uvoz je osiguran uz blagoslov naše Vlade). Tome dodati još 150 gr maslaca i sve lijepo miješajte dok ne bude prpošno pjenasto. Ne ližite prst, to nije higijenska navika!!!
3. Pripremiti 3 lista (ili pola vrećice) želatine. Na vrećici piše uputstvo za upotrebu. Otopite je u malo vode.
4. U trećoj zdjeli, treba vam velika, umutite čvrsto jednu litru slatkog vrhnja. Usput vlažnom krpom brišite pločice, kuhinju, sebe, jer štrca, mater mu!
A sad da ovo sve spojimo u tortu. Ispečeno dno premazati smiksanim voćem. Radite to špatulom za tortu. Njome poravnavajte sve. Najbolji alat (jednom su mi prigovorili da je alat nehrvatska riječ. Evo i prijevoda: oruđe!)
Otopljenu želatinu umiješati u kuhanu kremu, primiješati joj smjesu od sira i na kraju tučeno vrhnje. Ako ste omanuli veličinu zdjele, bit će belaja (hrvatski: pas mu mater, sve curi!). Sad odvojite jednu trećinu i u nju umiješajte voće i stavite iznad već premazanog dna torte. Poravnajte. Na to izlijte preostalu smjesu, poravnajte i preko noći ostavite u frižideru.
Sad se bacite na pranje suđa. Ima ga ko u narodnoj pjesmi, od kraja 19. stoljeća dalje.
Drugi dan, nožem odvojite rub torte od kalupa pa pažljivo premjestite tortu na tanjur. Kako ćete je ukrasiti – na volju vam. Najlakše je da ostavite tri žlice kreme i njome premažete okomice torte. Mogle bi biti korisne (i uredne) polovice petit beurrea umoćene u sok od naranče. Ne probah još, ali budem. Inače našaram bijelom čokoladom cvjetiće na papiru za pečenje. Za uskrs ću našarati jaja.
Pa sad, vi vidite jel' vam se da.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License