Slatko Od Sljiva Plommonmarmelad

Sljiva Slatko PLOMMONMARMELAD
Slatko är en serbisk specialitet som består av stora frukter skurna i bitar eller hela små frukter, körsbär eller andra bär, som behåller formen under kokning. För att undvika att frukten går sönder får man inte röra i grytan, men däremot ofta skaka den, för att förhindra att sockerlagen fastnar eller bränner vid. Den mest omtyckta slatkon kokas av plommon. Plommon och socker läggs i en 2—3 1 kastrull med plommonen i bottnen. Täck med tätt lock och koka över medelvärme 10 minuter, skaka försiktigt på kastrullen så att sockret smälter jämnt. Täck åter med lock och koka över medelvärme 15—20 minuter till, tills allt sockret lösts.
Tillsätt citronsaften och koka 8—10 minuter eller tills vätskan tjocknat till en tunn sockerlag som kan formas till en mjuk boll när man släpper en droppe i kallt vatten.
Tag kastrullen av värmen och skumma med en träsked av ytskum-met och låt sedan plommonen stå i rumstemperatur 12 timmar innan de serveras. Om slatko vattnat sig under tiden får den koka en kort stund till och sedan svalna.
Slatko kan, om den får stå i kylskåp i täckt glasburk, hålla sig under 2 års tid, tack vare sockerlagen. Slatko kan serveras som dessert eller tillsamman med fruktknyten (s. 140) eller också kan man äta det som marmelad till bröd. Man kan göra slatko på många olika sorters frukt eller bär, t. ex. körsbär, jordgubbar eller björnbär och man använder alltid 1 kg socker till 1 kg bär.
OBS! Plommon är oftast så saftiga att ingen vätska behöver tillsättas, men om lagen verkar otillräcklig efter att ha kokat 20 minuter kan 1 msk vatten tillsättas.

1 liter

1 kg strösocker
1 kg stora saftiga, halverade och
urkärnade plommon 3 msk citronsaft

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License