Salata Od Skampa

Salata od škampa
1 kg dinje (cate)
400 g repova malih škampa
1 mala crvena lubenica
100 g šampinjona
1 naranča
l glavica luka (kapule) 1 zelena paprika
3 žlice vinskog octa (kvasine)
4 žlice ulja
1 žlica tabasco preljeva
1 žlica worcester umaka soli po potrebi
2 tvrdo kuhana jaja 1 rajčica nekoliko rotkvica list celera
malo limunovog soka
Uzmemo okruglu dinju i dobro je operemo. Ubrusom je obfišemo da bude suha. S pomoću oštrog noža odrežemo poklopac s peteljkom. Dubilicom za krumpire (njem. Aufstecher) pažljivo izvadimo kuglice ploda bez sjemenki, te ih složimo u zdjelu. To isto napravimo i s lubenicom. Pazimo da pri vađenju okruglica lubenice odstranimo sjemenke, da ostane čisto meso. Sve skupa stavimo u hladnjak dok pripremimo druge namirnice. Repovima od škampa odstranimo oklop i stavimo ih kuhati na sljedeći način: U vodu stavimo malo soli, list celera i par kapi limunovog soka. Kad voda zakuha, stavimo repove od škampa i malo ih prokuhamo (5 minuta). Tada škampe ocijedimo i pustimo da se ohlade.
Šampinjone isiječemo na listiće i skuhamo u zasoljenoj vodi. Kad su gotovi, procijedimo ih i ohladimo. Naranču ogulimo i s pomoću tankog oštrog noža isiječemo na kockice, po mogućnosti bez kožice. Luk i zelenu papriku također isiječemo na kockice. Ohlađene okruglice od dinje i lubenice, šampinjone, kockice od naranče, paprike i luka začinimo octom, uljem, solju, tabasco preljevom i vvorcester umakom. Na kraju dodamo ohlađene repove od škampa. Sve skupa pažljivo izmiješamo i stavimo u izdubljenu lubenicu ili dinju (a može i u jedno i u drugo). Po želji pliticu možemo ukrasiti tvrdo kuhanim rezbarenim jajima, rotkvicama i rajčicama. Stavimo u hladnjak da se ohladi i marinira.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.