Recept Za Kacamak

RECEPT ZA KAČAMAK

Najpre doneti sveže vode. Provreti je u čistoj posudi na živoj vatri. Čim proključa, sasutn, ne mešajući, pazite, ne mešajući, tri do pet, zavisno od potrebe, pregršti brašna od kukuruza mlevenog u vodenici braće Ustića u Sigi, tih mlinara nad mlinarima. Kuvati oko pola sata, skinuti s vatre, odliti skrob, koji se potom, zavisno od toga da li se želi tvrđi, suvlji ili mekši zalogaj, može ponovo dosipati dok mešate kačamak, drhtav od vreline svoje, podešavajući ga svom ukusu. Kačamak se meša varjačom, još bolje oklagijom, a najbolja je oklagija od suve bukovine.

Što se začina tiče, prednost ima mlado maslo, zatim sveži kajmak ili ovčiji sir koji je pregodio. Dobro je imati pri ruci ljutu surutku ili ono gusto jesenje ovčije mleko što ga naše planinke zovu jardum. Takođe, dobro je imati kašiku od suve kruškovine, posebno ako je iz ruku starog Azema iz Preselica ili hromog Dojčina iz Fojhara.

Jesti bez hitnje, polako, u sitnim zalogajima, dugo žvakati. Tako se obrok pretvara u svadbenu slast.

O, izvinite, zaboravio sam so! Neosoljen kačamak je ruga svog imena. So se meće u vodu čim ova provri, dakle pre brašna. Koliko soli? Zavisi od količine vode u loncu, u šerpi. Vešta ruka te odnose zna da podesi od oka, nevešta pak uvek ili presoli ili ne dosoli. Vremenom se i to nauči.

Priča je ovim dovršena i kačamak pojeden. Čuje se zveckanje prazne tepsije i oblizuju se zaslaćena usta, dok ja, setni Onto, sin sirote i siromaška, tugujem i danas što mi nikad ne bi dato ovim receptom da se poslužim.

Jer mi smo retko imali brašna, kamoli masla ili
sira.

U nas se kačamak jeo prstima, najčešće neslan, uvek nezačinjen. Zalivali smo ga vodom s Dobrače. Jedino toga nam nije manjkalo nikad. Jer voda ta se nije obazirala na godišnje doba, na stud, na sušu i povodanj, na boleščinu, na opačinu i zlo ljudsko. Tekla je uvek svojim tokom, uvek iste snage, svežine i bistrine, uvek. Kao pramajka svih zemnph voda.

O, stići do nje bar još jednom, mimo svih daljina koje su legle između nas! Bilo bi to što i ponovo roditi se.

Gajo GORA

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License