Pecena Pastrva Sa Sampinjonima

Pečena pastrva sa šampinjonima
1,5 kg pastrva
500 g svježih šampinjona
100 g badema
1 dl ulja
1 dl bijelog vina
20 g maslaca
soli i papra po potrebi
nekoliko listova peršina
Svježu pastrvu očistimo, operemo i dobro osušimo papirnatim ubrusom. Posolimo je, stavimo na ugrijano ulje i lagano pečemo s jedne i druge strane dok ne uhvati lijepu boju. Izvadimo je i stavimo na toplo. Ulju na kojem smo pekli pastrvu, dodamo očišćene i oprane, na listiće izrezane svježe šampinjone. Bademe stavimo u kipuću vodu 2 minute, ogulimo im smeđu kožicu, narežemo ih na listiće. Dodamo ih u šampinjone koji se pirjaju. Šampinjone pirjamo 10 minuta, pa dodamo bijelo vino, sjeckani peršin, papar, maslac i još malo pirjamo.
Provjerimo okus i prelijemo preko pečene pastrve. Kao prilog poslužimo kuhani mladi krumpir s peršinom, rižu ili domaće rezance.
Meso pastrve je vrlo nježno, a najbolja je pastrva dužine 30-40 cm. U posudu stavimo vodu, ocat, sol, na listiće izrezani češnjak, sjeckani luk, lovorov list i pustimo da kuha 1 sat. U tako kuhani temeljac stavimo pastrvu. Ona je kuhana kad joj oko izađe iz očne šupljine.
Kuhanu pastrvu stavimo na duguljastu pliticu i zalijemo juhom u kojoj se kuhala, polijemo uljem i ukrasimo kriškama limuna i listićima peršina. "Plavo" kuhati možemo samo one ribe koje na sebi imaju sluz. To su pastrve, kečige, štuke, jegulje. Za takvo kuhanje ribe se ne stružu, a moraju biti žive prije spremanja. Utrobu i škrge treba vaditi na glatkoj i mokroj dasci, pazeći da se ne skine sluz ribe, jer baš ta sluz čini da riba postane plava. Ribe kuhane na "plavo" poliju se uljem i oblože kriškama limuna, te ukrase peršinom i češnjakom. Prilog uz ribu kuhanu na "plavo" ne polijeva se uljem. Morske ribe se vrlo rijetko pripremaju na ovaj način.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License