Marinirana Sitna Riba

Marinirana sitna riba

za 8 osoba
Sastojci
1 kg sitne ribe (svezi inćuni, sardine, bela riba, itd.)
6-8 sk/90-110 ml maslinovog ulja
4 sk/55 gr brašna
so i sveže mleveni crni biber
6 čenova sitno seckanog belog luka
nekoliko niti šafrana
1 kk/5 gr semena kima
1 kk/5 gr mlevenog đumbira
250 ml crvenog vinskog sirćeta
4 lovorova lista
1 limun tanko sečen

Način pripreme
1. Odsecite riblje glave i izvadite iznutricu. Presecite ih duž stomaka sve do repa i pod slavinom isperite unutrašnjost. Zatim svaku ribu stavite na dasku tako da tamna leđa budu okrenuta gore i snažno ih pritisnite palcem. Ovo će ih otvoriti kao knjigu i omogućiće vam da joj lako iščupate kičmu i rep. Zagrejte 4 sk ulja u velikom tiganju. Pospite ribu brašnom i pržite čim napunite tiganj (oko 4 ribe). Nakon stavljanja u tiganj okrenite ih posle 1 do 2 minute. Ocedite ih na salveti. Skinite tiganj sa ringle nakon svake serije i dodajte ulje ako je potrebno. Ispržite beli luk u preostalom ulju i prebacite ga u avan ili mlin za kafu. Dok ga meljete u pastu dodajte malo soli, šafrana, seme kima i đumbir. Dodajte i sirce. Stavite ribu u porcelanski sud sa kožom nagore. Posuda bi trebalo da bude plitka ukoliko planirate da ribu servirate u roku od 24 sata, ali bi trebalo da bude manja i dublja ukoliko želite da je čuvate.
2. Pomešajte 250 ml vode sa mešavinom začina i ovim prelijte ribu. Dodajte sirćeta i vode da je potpuno prekrijete ukoliko ih čuvate za kasnije. Ukrasite ih lovorovim listom i tanko sečenim kolutovima limuna koje ćete staviti odozgo. Ohladite u frižideru pola dana pre serviranja. Mogu se jesti direktno iz činije i treba ih potrošiti u roku od nedelju dana.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.