Jegulja Na Vranski

Jegulja na vranski
(Vransko jezero)
12 kg jegulje
200 g oguljenih rajčica
2 glavice luka (kapule)
3 češnja češnjaka
2 dl maslinovog ulja 1 dl biljnog ulja malo rakije travarice
2 dl crnog vina Grenaš
par kapi vinskog octa (kvasine)
100 g brašna
soli i papra po potrebi
nekoliko listova peršina
pola limuna
Jegulju nalazimo na mjestima gdje se miješaju morska i slatka voda. Ima specifičan okus. Ovo je samo jedan od načina njezine pripreme. Jegulju uhvatimo za glavu i provučemo kroz ruku od glave prema repu tako da male kosti odu u kraj repa. Operemo je, odstranimo joj onu žilu koja se proteže od glave do pola repa, izrežemo je na komade, posolimo, uvaljamo u brašno i pržimo na miješanom ulju. Prženu ribu stavimo na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. Dotle napravimo umak.
U posudu stavimo maslinovo ulje i sitno sjeckani luk. Malo propirjamo, dodamo sitno sjeckani češnjak, sitno rezanu rajčicu, malo vode i pustimo da se pirja. Kad se dobro ispirjalo, zalijemo travaricom i crnim vinom, dodamo par kapi octa, začinimo i provjerimo okus. Zatim dodamo pržene komade jegulje i kuhamo oko 35 minuta, ovisno o veličini ribe.
Kad je jelo gotovo, poslužimo ga na sljedeći način: Na toplu pliticu stavimo ribu i polijemo je umakom. Pliticu ukrasimo polumjesecima od limuna. Kao prilog poslužimo palentu (žlicom napravimo žličnjake).

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License