Jastog Na Brudet

Jastog na brudet
1,2 kg jastoga
0,5 dl maslinovog ulja
300 g svježih rajčica
2 glavice luka (kapule)
3 češnja češnjaka
2 žličice vinskog octa (kvasine) 1 žličica koncentrata rajčice 2,5 dl bijelog vina soli i papra po potrebi nekoliko listova peršina 1 limun
Živog jastoga vežemo čvrstim koncem (rep i ticala) i stavimo kuhati u kipuću vodu kojoj smo dodali ocat, sol, papar u zrnu i sjemenke koromača. Kad voda s jastogom zakuha, kuhamo 20 minuta.
Dok se jastog kuha, napravimo sljedeći umak: U zemljani lonac (lopiž) stavimo maslinovo ulje. Na ulje stavimo luk rezan na listiće i lagano propirjamo. Kada luk uvene, dodamo sitno sjeckani češnjak, peršin, rajčicu rezanu na kocke (bez sjemenki) i još malo propirjamo. Dodamo začine, vino i malo limunovog soka.
Jastoga izvadimo iz vode i režemo za brudet. Odsiječemo mu noge i velika ticala. Tada ga s pomoću kuharske pile zajedno s oklopom ispilimo na komade debljine do 4 cm. Takve isječene komade i noge jastoga stavimo u lopiž i prelijemo s ranije pripremljenim umakom. Tada zajedno kuhamo još pola sata. Ovako pripremljeni jastog je pravi specijalitet. Uz pripremljeni brudet od jastoga poslužimo domaću palentu ili kuhanu rižu. Na isti se način priprema brudet od hlapa. Poslužimo tako da na toplu pliticu stavimo palentu i oblikujemo je žlicom. Do palente stavimo jastoga iz brudeta i polijemo ga umakom od brudeta. Pri posluživanju pospemo sjeckanim peršinom.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License