Jagnjeci But Marinerad Lammlaegg

Jagnjeći but MARINERAD LAMMLÄGG

6—8 personer

1 uppbunden lammkyl på 3 1/2 kg med benet borttaget
1 tsk salt
2 ½ dl vinäger
½ l vatten
3 lagerblad
½ l skivad lök 6 vitpepparkorn
2 kvistar persilja
½ tsk timjan
2 msk flott
4 stora färska, grovt hackade tomater eller
1 stor burk konserverade, avrunna tomater
3 skivor bacon Salt
Gnid köttet med salt och lägg det i en kruka av stengods eller emalj. Blanda i en kastrull vinäger, vatten, lagerblad, lök, pepparkorn, persilja och timjan. Låt lagen koka upp över stark värme och sedan svalna tills den är ljummen då den slås över lammköttet. Detta får marinera i kylskåpet 6—24 timmar utan lock. Vänd köttet med några timmars mellanrum.
Sätt ugnen på 175°. Tag upp lammköttet ur marinaden och klappa det torrt med hushållspapper. Hetta upp flottet i en stor tjockbottnad stekpanna tills en lätt rök stiger upp, lägg i köttet att brynas runt om i 15—20 minuter. Vänd det var femte minut med en träsked, lägg det sedan i en stekgryta med lock där det precis får plats. Sila marinaden över en skål och tillsätt innehållet i silen, 4 dl av marinaden och tomaterna till köttet. Lägg fläskskivorna över lammköttet. Låt grytan koka upp ovanpå spisen och stek sedan under lock i mitten på ugnen omkring 2 timmar.
Kontrollera då och då att vätskan bara bubblar svagt. Om den kokar för häftigt sänkes värmen. Så snart köttet känns mört, när man prövar det med udden av en vass kniv, flyttas det över till ett fat. Sila stekskyn genom sikt ner i en kastrull och pressa med en träsked hårt på grönsakerna innan de kastas bort. Skumma av ytfettet och koka upp skyn ovanpå spisen. Avsmaka och krydda.
Skär upp lammköttet och lägg upp skivorna på serveringsfat. Häll över något av såsen och servera resten i en såsskål bredvid.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License