Hladetina

Hladetina

5 svinjskih nožica
75 dag kožica i dijelova svinjske glave
8 dag mrkve
4 dag peršinova korijena
5 dag luka
10 zrna papra
3 lovorova lista
3 l vode
3 dl octa
1 žlica Vegete
1 cijeli limun
2 jaja

PRETPRIPREMA

S nožica, kožica i glave temeljito odstraniti svu nečist i dlake, nekoliko puta oprati u mlakoj vodi. Osobito paziti da je nečist između papaka očišćena. Nožice zasjeći. Očistiti mrkvu i peršin, oprati i narezati na kolutiće. Oljuštiti luk i sitno nasjeckati. Izmjeriti vodu i ocat. Jaja skuhati utvrdo i narezati na kolute. Oguliti limun.

PRIPREMA

Meso staviti u hladnu vodu, dodati sol, papar u zrnu, lovor, Vegetu, ocat, i limun bez kore prerezan napola. Kuhati otprilike 3 sata na laganoj vatn. Napola kuhanome mesu dodati pripremljeno povrće. Kuhano meso izvaditi, odvojiti kosti a meso narezati na manje komade. Procijediti vodu pa kad se ohladi skinuti masnoću s površine. Meso složiti u prozirnu pliću posudu, i to slojevito s povrćem iz juhe i jajima narezanim na kolutiće. Zaliti juhom u kojoj se kuhalo meso, pa staviti na hladno da se hladetina stisne.

POSLUŽIVANJE

Dno posude u kojoj je hladetina nakratko zaroniti u toplu vodu, zatim okrenuti naopako i istresti hladetinu na ta-njur za posluživanje. Rezati na komade, preliti uljem i octom, popapriti i posluživati s narezanim lukom.
Hladetina, mrzletina, žulica, žele, aspik, pihtije, drhtalica, pače, drče, sulc… mnogo slikovitih i zvučnih imena za raznovrsna slana i slatka jela kojih je osnova jedanput biljnog drugi put životinjskog podrijetla. Ali, zanimljivo je, zajedničko im je da najbolje uspiju od dijelova koji se drze manje vrijednim. Ima li bolje drhtalice od omuške i kožice dunja, i mrzletine od svinjskih njuški, uški, nožica i kožica?

SAVJET
Hladetina će se mnogo brže skuhati poslužite li se express loncem. U tom slučaju vrijeme kuhanja smanjite na otprilike 1 sat.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License