Frukt Aer Godis

FRUKT ÄR GODIS – FRUKTRÅDET

Ananas, Ananas comosus

Ananas härstammar från Sydamerika. Columbus fann den på Guadaloupe under sin andra resa år 1493. Spanjorerna spred plantan vidare. Vi importerar ananas hela året från bl a Elfenbenskusten.
Ananasfrukten påminner om en stor kotte. Den består av en mängd bär som vuxit samman. Enklaste sättet att skära upp ananas är att skära den i klyftor, som melon, och gärna låta några dekorativa blad från bladkronan finnas kvar då fruken serveras.
Ananasen har gult, mycket saftigt fruktkött med sötsyrlig aromatisk smak. Den friska smaken gör att ananas passar i flera olika sammanhang som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Färsk ananas har utsökt smak och kan inte jämföras med den konserverade.
Frukterna bör förvaras svalt men inte kallt och gärna på mjukt underlag eftersom de kan få tryckskador av sin egen tyngd.

Aprikos Prunus armeniaca
Man trodde tidigare att aprikosens ursprungsland var Armenien men senare studier antyder att den kommer från Kina och att den odlades där för 45.000 år sedan. Numera växer aprikoser bl a runt Medelhavet, i mellaneuropa, USA och Australien. Aprikoser importeras under sommaren i liten skala, eftersom de är svåra att hantera.
Frukterna påminner i storlek och form om plommon. De har gultgulrött sammetsludet skal. Fruktköttet är mjukt och saftigt och smaken söt med aromatisk syrlighet. Aprikoser äts naturella, kan kokas till kompott, marmelad och köras i mixer och användas som sås till t ex glass.

Avocado, Persea americana

Avocado kommer ursprungligen från Centralamerika och odlas nu i de flesta tropiska och en del subtropiska områden. Frukterna växer på höga träd.
Det finns olika sorters avocado de kan ha grönt eller svart skal. De smakar ungefär likadant och det är viktigt att de är mogna då man ska äta dem. Mogen avocado känns litet mjuk. Hård, omogen avocado mognar på några dagar i rumstemperatur och håller sedan drygt en vecka i kylskåpets grönsakslåda. Fruktköttet är mjukt, nästan smöraktigt i konsistensen. Smaken är mild med lätt nötsmak. Den framträder bättre om man kryddar med litet pressad citron, salt och peppar. Dela frukten på längden, tag bort kärnan och fyll hålet med t ex räkor. Man kan också mosa fruktköttet, blanda med riven lök och kryddor och bre det på smörgås eller äta som dip.
Vi importerar avocado hela året mest från Israel men även USA, Afrika och Sydeuropa.

Banan Musa sapientum
Bananen är en av världens äldsta kulturväxter och kommer ursprungligen från det tropiska Sydostasien. Nu växer den i alla tropiska och subtropiska områden. Frukterna är sterila och växten förökar sig genom sin kraftiga jordstam. Bananplantan är en ört som blir 410 m hög. Den ger frukt en gång och huggs sedan ned. Bananerna växer i s k stockar och frukterna sitter samlade i grupper som kallas händer. Bananer skördas alltid gröna och omogna. De fraktas i specialbåtar i ca +12 gr C och mognas sedan fram i speciella mognadsrum som håller viss temperatur och luftfuktighet. Vi importerar bananer året runt från Mellanamerika.
Mogna bananer har gult skal med små bruna prickar. Då bananen är mogen har stärkelsen i fruktköttet omvandlats till olika sockerarter, fruktköttet är mjukt och har fyllig, aromatisk smak. Bananer ska förvaras i rumstemperatur eller i skafferi. Aldrig i kylskåp. Om bananer förvaras för kallt blir de grå i skalet och förlorar i smak.

Carambola Averrhoa carambola
Carambola kommer ursprungligen från Indonesien. Nu odlas den i alla tropiska länder. Växten är ett ca 10 m högt träd och varje träd ger mycket stor skörd. Frukten är avlång, 12 dm lång och 28 cm i diameter, med längsgående åsar, vilket gör att man får vackra stjärnor då man skär den i tunna skivor. Carambola har friskt syrlig smak den är på långt håll släkt med harsyra och det är oxalsyra som ger den speciella smaken. Frukten är först gulgrön och blir mörkgul då den mognar. Den är god både omogen och mogen. Frukten skalas inte, utan man skär den i tunna skivor och äter den naturell.
Tack vare sin friska smak passar carambola tillsammans med glass och söta bakverk lika väl som på smörgås och till kött och fisk. Carambola importeras hela året från bl a Thailand, Malaysia och Brasilien.

Cherimoya Annona cherimola
Cherimoya kommer ursprungligen från bergstrakterna i Peru och Ecuador. Den växer i höglän ta områden, även i subtropiskt klimat, på träd som blir 58 m höga. Frukterna är ovala hjärtformade och somliga ser ut som stora tallkottar medan andra är ganska släta och ser ut som om skalet vore täckt av "fingeravtryck"eller "fjäll". Frukterna är först ljust grågröna och skalet mörknar då de mognar. Mogna frukter känns mjuka. Fruktköttet är gulvitt, mjukt och smältande. En mängd svarta kärnor, som man inte äter, finns inbäddade i fruktköttet. Smaken är delikat, påminner om ananas, jordgubbe och banan.
Vi importerar cherimoya under oktobermars från bl a Spanien, Sydamerika och Afrika. Frukten är mycket ömtålig och har kort hållbarhet sedan den mognat. Cherimoya bör förvaras svalt, ca +10°, och kan kylas innan den serveras. Den äts naturell som dessert. Dela frukten och ät direkt ur skalhalvan, eller skär i bitar och servera med andra frukter eller glass.

Dadel Phoenix dactylifera
Dadelpalmen är känd i mellanöstern sedan 3.000 år. Palmerna är hon eller hanblommiga och det räcker med ett hanblommigt exemplar i en odling med 50100 honblommiga. Dadlar växer i torrt, subtropiskt klimat, men måste ha fukt för rötterna. De är kända för att växa i oaser. Frukterna hänger i stora klasar under palmens bladkrona.
Det finns färska dadlar hela året de säljs djupfrysta. Det är också bäst att förvara dem i frysen och plocka fram och tina så många man behöver vid varje tillfälle. Frukterna är avlånga, ca 4 cm långa, med blankt, litet sprött skal. De kan vara ljusbruna eller brunsvarta. Fruktköttet är gulbrunt, mjukt smältande och smaken inte alls så söt som hos torkade dadlar.
Dadlar är goda som snacks, i fruktsallad och filmjölk. Den söta smaken ger fin brytning i skink och ostsallad.

Feijoa Feijoa sellowiana
Feijoan är släkt med guavan och kallas ibland ananasguava. Frukterna är ovala med mörkgrönt skal, som man inte äter. Fruktköttet gult med mycket intensiv, sötsyrlig, nästan parfymerad smak. Man äter det mjuka fruktköttet med sked ur frukthalvan eller skär ner det i fruktsallad. Feijoa är gott till glass.
Ursprungligen kommer feijoa från Sydamerika där den växer vild. Därifrån har den spridits till bl a Sydostasien och Nya Zeeland. Vi importerar feijoa i ganska liten skala från Israel och Sydamerika under vinterhalvåret.

Fikon Ficus carica
Fikonet kommer förmodligen från mindre Asien. Trädet tillhör mullbärssläktet och det finns numera spritt i varma, subtropiska och tropiska områden. Vi importerar färska fikon under hösten från länderna runt Medelhavet.
Fikon har mjukt vitrosarött fruktkött med en mängd små kärnor, som man äter. Smaken är sötsyrlig, inte alls söt som de torkade fikonen. Frukterna har ljusgrönt eller mörkblått skal. Man delar frukten och äter innanmätet naturellt som dessert eller till t ex kallt, skivat kött. Skalet äts också om det inte känns för tjockt.
Fikon säljs alltid mogna. Omogna fikon innehåller en skarp saft, som vid mognad omvandlas till socker. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt. Förvaras svalt.

Granatäpple Punica granatum
Granatäpplet odlades redan på förhistorisk tid och ansågs av såväl egyptierna som judarna vara en helig frukt. Vi importerar granatäpplen från länderna runt Medelhavet under vinterhalvåret.
Frukterna är runda med en speciell rörlik utväxt i blomändan den lär ha givit idén till den första "kungakronan". Skalet är läderartat, rödbrunt och det äts inte. Inne i frukten finns en mängd kärnor omgivna av rött saftigt fruktkött det ser nästan ut som röda vinbär. Det är dem man äter. Smaken är söt och frisk. Peta bort de tunna mellanväggarna inne i frukten. De innehåller garvsyra och smakar illa. Man kan dela granatäpplet genom att skära det mitt itu, eller göra ett hål i skalet och bända upp frukten. Peta ut fruktköttet, och servera det ur skål som godis. Dekorativt i sallader och på bakverk. Det är av granatäpple man gör grenadin starkt rödfärgad saft som man bl a färgar drinkar med.
Guavan växer på en buske och tillhör myrtensläktet. Ursprungligen kommer den från tropiska Amerika och förekommer nu allmänt i tropiska områden.
Frukterna är stora som en citron, rund eller päronformad. Den har tunt, blankt, gulgrönt skal. Fruktköttet är gult eller rosa, fast närmast skalet och smältande mjukt mitt i frukten. Det innehåller många vita hårda kärnor som kan ätas. Vill man undvika dem kan man mosa och passera fruktköttet och använda det som sås, som bas för sorbet, glass, mjölkdrinkar osv. Smaken är frisk, fyllig och mycket aromatisk. Guava passar bra i fruktsallad och skuren i bitar på en desserttallrik med andra frukter. Frukten doftar starkt och bör inte förvaras med livsmedel som tar åt sig smak. Mogen guava känns litet mjuk, den ska förvaras svalt men inte i kylskåp. Vi importerar guava under septembermars. Den kan också finnas under sommarmånaderna.

Japanskt päron Pyrus pyrifolia
Frukten ser ut som ett äpple med grovt skal, men den tillhör päronsläktet. Det finns olika sorter med ljusgrönt eller ljusbrunt skal. Fruktköttet är mycket saftigt, sprött och krispigt. Smaken är uppfriskande och samtidigt söt. Frukten påträffades vildväxande i början av 1900talet. Den blev snabbt mycket uppskattad och odlas i Japan, Korea, Taiwan, USA och Nya Zeeland. Vi importerar den under oktoberjuni.
Frukten kallas ofta "Nashi" i engelskspråkiga områden. Vi har ännu inte något riktigt bra svenskt namn den kallas omväxlande "äppelpäron", "koreanskt päron" och "japanskt päron". Japanska päron är goda att äta naturella, gärna kylda. Kan användas på samma sätt som vanliga päron.

Kaktusfikon Opuntia ficusindica
Kaktus fikon är ovala, ca 10 cm långa och platta i blomändan. De kan ha gult, grönt orange, rött eller brunt skal. På skalet finns små svarta prickar där det växer små vassa hår. Tag därför försiktigt i frukterna. De här små håren kan fastna i huden.och vara svåra att få bort. Allra bäst är att skala frukterna innan de serveras. Skär av topp och botten av frukten, skär igenom skalet och drag sedan av det. Då har man det rena fruktköttet att skära i bitar eller skivor.
Kaktusfikon har orange fruktkött med krispig konsistens och söt och frisk smak. Frukterna växer på stora kaktusar och de sitter i ytterkanten på de stora platta "bladen". Kaktusfikon är mycket uppskattade i tropiska delar av Amerika och förekommer i Mexicos statsvapen. Vi importerar frukten under höst, vinter och vår från länderna runt Medelhavet och Sydamerika.
Kaktusfikon säljs mogna. Förvara dem svalt men inte i kylskåp.

Kiwano Cucumis Metuliferus

Kiwano kallas på engelska även "Horned melon". Frukten har gult, hårt skal med små "horn". Fruktköttet är vackert grönt, mycket saftigt och påminner i konsistensen litet om kärnhuset i en gurka. Smaken är milt uppfriskande och påminner om banan med lime.
Frukten skärs upp på längden och fruktköttet skedas ur. Det kan försiktigt blandas med annan frukt i exotisk fruktsallad. Man kan också skära kiwano i skivor, som blir mycket dekorativa på t ex en desserttallrik. Serveras med grädde eller glass. Den milda smaken gör att kiwano också passar också bra i t ex räkcocktail.
Kiwano odlas bl a i Nya Zeeland och finns hela året. Vi importerar den än så länge i mycket liten skala.

Kiwi, Actindia chinensis
Kina är kiwins ursprungsland och frukten kallas även kinesiskt krusbär. Den är inte alls släkt med krusbär men har frisk och syrlig smak som påminner litet om våra krusbär. Kiwifrukterna är ovala, ofta stora som hönsägg och de har brunt, ludet skal. Fruktköttet är klargrönt med små svarta kärnor. Man skalar frukten och äter hela lnnanmätet.
Klwi odlas i stor skala i Nya Zeeland, som länge varit det mest betydande producentlandet. Där skördas frukterna under majjuni. Det är också i Nya Zeeland frukten fått namnet Kiwi efter landets nationalsymbol kiwifågeln. Numera odlas kiwi på många håll och vi Importerar från bl a Italien. Vi har tillgång till kiwi året runt.
Kiwin är Cvitaminrik. Den bör förvaras svalt. Mogen frukt ger efter för lätt tryck. Tack vare sin friska smak passar kiwi som mellanmål, i desserter och tillsammans med kött och fisk. Kiwi är gott på ostbrickan.

Körsbär
Prunus avium (söt), P. cerasus (sur)
Körsbär har odlats i Kina 1 mer än 4.000 år. De var kända hos de gamla grekerna och finns beskrivna av botanikern Theophrastes år 300 f Kr. Körsbär är en stenfrukt, släkt med plommon. Man delar in dem i två grupper: sötkörsbär och surkörsbär.
Sötkörsbär växer på stora träd som förekommer vilt i nästan hela Europa, Västoch Centralasien. Dessutom odlas de på många håll, bl a i Sverige. Sötkörsbären kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta. Bigarråer tillhör sötkörsbären och är mycket uppskattade. Sötkörsbären äts mest som färsk frukt. Högsäsong majaugusti.
Surkörsbär härstammar från Främre Asien och de förekommer endast som odlade i Europa. Träden är mindre än sötkörsbärens och frukterna är syrliga, mörkröda t ex brunköfsbår och skuggmorel}er eller ljusröda t ex klarbär. Surkörsbär används för olika typer av konserver.

Litchi Litchi chinensis
Litchi är en valnötstor frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött med utsökt smak, som påminner litet om muskatdruva. Ursprungligen kommer litchi från Kina där den odlats sedan urminnes tider och anses vara en av de ädlaste frukterna. Den ansågs så värdefull att man på vissa ställen lär ha använt den som skattebetalningsmedel. Konserverad litchi är vanlig som dessert på kinarestauranger. De kan inte konkurrera med färsk litchi, som är mycket delikat.
Man skalar frukten genom att göra ett hål på skalet med nagel eller kniv och sedan drar/ petar man av skalet. Mitt i frukten finns en hård kärna som man inte äter. Litchi äts naturell. Frukterna är först.ljusbruna och blir rödbruna då de mognar. De importeras från olika håll och finns största delen av året. Litchi bör förvaras i kylskåp i plastpåse

Mango Mangifera indica
Mangons fruktkött är intensivt gult, mjukt och mycket saftigt. Smaken är friskt och fyllig med en pikant exotisk nyans. Dela frukten genom att skära på sidan om kärnan och ät med sked direkt ur skalhalvorna. Eller skär fruktköttet i bitar, som skalas och blandas i sallad, mosa och använd som fruktig sås eller grundstomme i drinkar och sorbeter. Mango är mycket gott till kallt kött och till rökt fisk med grönsallad och t ex gräddfilsås.
Frukten kan vara grön, orange, röd eller skifta i flera färger. Man kan inte se på färgen om mangon är mogen, utan får känna att den är litet mjuk. Förvara mogen mango svalt, omogen i rumstemperatur.
Ursprungligen kommer mangon från Indien och växer nu alla tropiska och subtropiska områden, där den är ett viktigt livsmedel. Mangoträden blir mycket stora och de uppskattas för sin skugga. Vi importerar mango hela året från bl a Afrika.

Mangostan Garcinia mangostana
Många anser att mangostan är den allra godaste frukten som finns. Den är mycket sällsynt hos oss och kommer från Malaysia. Frukten är rund, stor som ett litet äpple med tillplattade ändar och den har rödbrunt, tjockt läderartat skal. Det vita fruktköttet är smältande, mjukt och saftigt och smaken, som påminner om persika och ananas, är uppfriskande syrlig med fyllig sötma. Man skär igenom skalet på mitten av frukten och lyfter av ena skalhalvan, eller skär rakt igenom frukten, och serverar direkt ur skalet.
Mangostan är så speciell att man inte bör tillaga den på något sätt. Den kan serveras som en exklusiv överraskning på desserttallriken.
Mangostan skördas mogen. Den växer i den tropiska regnskogen och är mycket svår att odla. Träden blir ca 15 m höga. Frukterna har relativt kort hållbarhet och bör förvaras i kyla så kort tid som möjligt.

Maracuya
Passiflora edulis f. flavicarpa
Maracuya är en slags passionsfrukt. Den har gult, ganska tjockt skal till skillnad från den hos oss vanligaste passionsfrukten, den s k purpurgrenadillan som har tunnare, läderartat skal. Inne i frukten finns en mängd små kärnor, omgivna av mjukt, saftigt fruktkött. Man äter alltsammans. Smaken är mycket aromatisk, frisk och syrlig. Maracuyan skärs itu och fruktköttet äts med sked direkt ur skalhalvan. Man kan också göra parfait, sorbet, glass osv av fruktköttet.
Passionsfrukterna är släkt med Kristikorsblomman. De är slingerväxter och kommer ursprungligen från Brasilien. Vi importerar maracuya hela året från bl a Kenya och Brasilien.

Meloner
Det finns många olika slags meloner. De delas in i sockermelon (Cucumis melo) och vattenmelon (Citrullus vulgaris). Sockermelonerna har kärnorna samlade i en hålighet mitt i frukten, medan vattenmelonerna har sina kärnor insprängda i fruktköttet.
Till sockermelonerna räknas bl a nätmelon, honungsmelon, ogen och galiamelon.
Nätmelon har fått sitt namn efter det typiska nätmönstret på skalet. Den är rund i formen. Skalet är tunt, ljust gulaktigt och fruktköttet laxfärgat, mjukt och smältande. Nätmelon odlas i Sverige och skördas under juliseptember. Den importeras från Danmark och Holland från maj. Typisk dessertfrukt med söt, mild smak.
Honungsmelon har grönt, gult eller gulvitt skal. Den är oval, ofta med toppiga ändar.
Fruktköttet är ljusgrönt, sprött och saftigt med söt, fin smak. Den importeras hela året. Honungsmelon är god som dessert, till kallt kött, i grönsallad m m.
Ogenmelon och galiamelon år små och runda med gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgrönt, smältande med söt och aromatisk smak. De passar allra bäst som dessertfrukt. Vi importerar dem hela året.
Det finns olika typer av vattenmelon. Den vanligaste är rund, har grönt skal och rött fruktkött med svarta kärnor. Det finns också sorter med grönspräckligt skal, gult fruktkött och vita kärnor. Vattenmelonerna har sprött och krispigt fruktkött, söt smak med viss syrlighet. De passar utmärkt som förfriskning, dessert samt även i matigare sallader. De importeras hela året med högsäsong majseptember.

Nektarin Prunus persica, var. nectarina
Nektarin är en glattskalig form av persika. Den har tunt, blankt skal och gult saftigt fruktkött. Smaken är fyllig och frisk, ibland intensivare än persikans. Nektariner importeras mest under sommarmånaderna och de kommer bl a från Sydeuropa och Amerika.
Mogna nektariner njuts naturella som mellanmål och efterrätt. De kan skivas tunt, sockras lätt och safta sig en stund i kylskåpet. Servera med glass eller vispad grädde. I Italien skär man nektariner eller persikor i tunna skivor, slår över litet vitt vin och serverar som dessert.
Mogna nektariner kan förvaras i kylskåp, medan omogna frukter bör förvaras i rumstemperatur.

Papaya Caricapapaya
Papayan härstammar från det tropiska Amerika. Nu är den spridd i alla tropiska länder och vi importerar den från bl a Afrika så gott som hela året.
Frukterna är ofta päronformade. Det tunna skalet, som man inte äter, är gulgröntgulorange. Fruktköttet är orange, smältande mjukt och saftigt då frukten är mogen. Smaken är söt och aromatisk utan syra. Den framträder bättre om man kryddar med pressad lime, citron eller apelsin. Mitt i frukten finns en hålighet fylld med svarta kärnor (de är vita innan frukten mognat). En mogen papaya känns mjuk vid lätt tryck. Omogna frukter mognar i rumstemperatur och kan sedan förvaras svalt under kort tid.
Papaya äts som melon. Dela frukten, skrapa bort kärnorna och ät med sked direkt ur skalhalvan, eller skala och skär i bitar. Papaya är gott som dessert och smakar dessutom bra till t ex kallt kött. Papaya är rik på vitamin A och C.

Passionsfrukt
passiflora edulis f. edulis
Passionsfrukten härstammar från Brasilien och växer nu i de flesta tropiska och subtropiska områden. Det finns olika sorters passionsfrukter. De som är vanligast hos oss kallas purpurgrenadilla och har mörkt brunlila skal. Gemensamt för alla slags passionsfrukter är innanmätet som består av en mängd små kärnor, var och en omgiven av saftigt fruktkött, som man äter. Smaken är fyllig och frisk med arom som påminner om hallon och apelsin.
Skär itu frukten och ät innanmätet med sked eller skeda upp det som sås över fruktsallad eller glass. Man kan köra fruktköttet i mixer och använda det som stomme i drinkar och sorbeter. En halv passionsfrukt tillsammans med bitar av andra frukter på en desserttallrik ger en ny och spännande smakupplevelse. Mogen passionsfrukt har buckligt skal. Frukterna bör förvaras svalt.

Pepino Solanum muricatum
Pepino tillhör samma släkte som potatis och tomat. Den har sitt ursprung i Peru där den växer på buskar/små träd på Andernas sluttningar. Frukterna är runda eller hjärtformiga och de vi importerar brukar vara 2030 cm långa. De har tunt gulvitt skal med lila strimmor. Dom blir gulare då frukten mognar. Pepino har gulvitt mjukt och saftigt fruktkött. Smaken är frisk och fyllig och påminner om päron och melon. Den är söt utan påtaglig syra. Pepino är god att äta naturell, att skära i klyftor och servera med tunna skivor rökt skinka. Man kan också dela frukten och fylla håligheten i mitten med t ex jordgubbar och kiwi eller med portvin och servera som dessert.
Frukterna bör inte förvaras alltför svalt. De trivs bäst i temperaturer mellan 1216°, och kan förvaras i rumstemperatur. Vi importerar pepino från Sydamerika. Högsäsong under hösten, men de förekommer på marknaden hela året.

Persika Prunus persica
Persikan är en sommar och höstfrukt som vi importerar från Sydeuropa under sommaren och hösten. Somliga påstår att persikan ursprungligen kommer från Persien, vilket dess latinska namn "persiskt plommon" antyder. Andra anser att den kommer från Kina eftersom den finns omnämnd i kinesisk litteratur redan 2.000 år f Kr. Den är alltså en mycket gammal kulturväxt.
Persikan har sammetsludet gulrött skal, gult saftigt fruktkött och frisk aromatisk smak med fyllig sötma då den är riktigt mogen. En god mellanmåls och dessertfrukt med en mängd användningsområden. Den passar bra att äta naturell, i sallader, till ost, till kött och fisk, i paj er och på bakverk.
Persikor känns litet mjuka då de år mogna. Omogna frukter mognar i rumstemperatur på några dagar. De bör inte förvaras kallt.

Physalis Physalis peruviana
Physalis som ibland kallas "Kapkrusbär" heter på engelska 'Cape Gooseberry och på tyska 'Kapstachelbeere'. Namnet har frukten fått på grund av att den förr odlades utmed skeppsrutterna och bl a vid "Cape of Good Hope", Godahoppsudden, för att användas som medel mot skörbjugg. Den är inte alls släkt med krusbär, även om smaken kanske påminner litet. Den tillhör samma släkte som potatisen, är en klängväxt och kommer ursprungligen från Peru.
Frukterna ser närmast ut som körsbär, omslutna av ljusbrunt, papperstunt uppblåst foder. Hela frukten, som är ljusgröngulorange åts. Fruktköttet är saftigt och mjukt med en mängd små mjuka kärnor. Smaken är frisk, fyllig och litet syrlig. Man äter frukten naturell. Den är trevlig som dekoration på efterrätter, t ex glass och sorbet eller bakverk. Vi importerar physalis från bl a Sydamerika och Afrika junifebruari.

Pitahaya Hylocereus undatus
Pltahaya är en slags kaktusfrukt. Den har, till skillnad mot kaktusfikonet, inga vassa taggar, så det går bra att ta i skalet. Man kan dela frukten på längden och äta hela innanmätet med sked. Man kan också skära frukten tvärs över i skivor. Skalet är tjockt och äts inte.
Fruktköttet är grått med en mängd svarta små kärnor insprängda. Det är mjukt, smältande och saftigt. Smaken är söt, fyllig och mycket aromatisk. Frukterna är först gröna som övergår till gulgrönt och slutligen kycklinggult då frukterna är helt mogna. Förvara dem svalt, omogna frukter i rumstemperatur, så mognar de på ett par dagar.
Vi importerar pitahaya från Sydamerika under höst och vinter. Det förekommer även lila pitahaya med lila fruktkött och skal, under vår och försommar.

Plommon Prunus domestica

Sviskon, är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Kärnan lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon. Vi importerar sviskon från Tyskland och Östeuropa under augusti och september.

Plommon är stenfrukter med skiftande storlek, form, färg och smak. De lär komma från Västra Asien (Kaukasus och Kaspiska havet) och det ska finns mer än 2.000 sorter. Vissa sorter har fruktköttet fastvuxet vid kärnan, medan andra har kärnan liggande fritt mitt i frukten. Plommon är goda att äta naturella. De passar också för inkokning och syltning, i pajer och bakverk.
Det finns svenska plommon från augusti till oktober. Vi importerar plommon från Sydeuropa och USA under hösten. Från Sydamerika och USA förekommer viss import under de tidiga vårmånaderna.
Omogna plommon mognar i rumstemperatur på någon dag. Mogna plommom bör förvaras svalt.

Rambutan Nephelium lappaceum
Rambutan är valnötstora frukter med läderartat skal täckt med ett par centimeter långa, köttiga och mjuka utskott. Ibland kallas rambutan "hårig litchi" och frukterna är nära släkt med varandra, vilket tydligt ses på deras uppbyggnad.
Trots sitt avskräckande yttre är frukten mycket njutbar. Innanför skalet finns det vita, saftiga fruktköttet som omger en oval kärna, som man inte äter. Smaken år uppfriskande med en spännande nyans som påminner något om fläder. Rambutan skördas mogen. Frukterna får inte se torra och spretiga ut. Rambutan äts naturell. Man kan skära med kniv runt frukten genom det tunna skalet och lyfta av det, eller peta upp det med tumnageln och dra av skalet.
Rambutan importeras från Sydostasien och Indonesien och finns hela året.

Salak Zalacca edulis
Salak har sitt ursprung i Malaysia och Indonesien och växer i stor skala på slättlandet runt Djakarta. Den uppskattas mycket i Fjärran Östern. Hos oss är den ovanlig, men kan förekomma hela året runt. Salak är en palm. Frukterna är äggformade, ofta med spetsig topp. Den har tunt, rödbrunt, glänsande och fjälligt skal och de kallas ibland "ormägg". Fruktköttet är fast, gulvitt, torrt och omger 24 stora mörkbruna kärnor. Smaken är sötsyrlig. Omogna frukter har sträv, syrlig smak.
Salak bör förvaras svalt och så kort tid som möjligt.

Sapodill Achras zapota
Frukterna har ett mycket oansenligt yttre. De påminner litet om potatis med sin ovala form och grova, bruna skal. Frukterna år först hårda och när de mognat känns de litet mj uka. Innan frukten mognat innehåller den tannin och mjölkaktig latex. Den är då oätlig, eftersom tanninet gör att hela munnen drar ihop sig när man biter i frukten.Den mogna frukten har ljusbrunt mjukt, smältande saftigt fruktkött med fyllig, söt och friskt aromatisk smak. Mitt i frukten kan det finnas några hårda, svarta kärnor, som man inte äter. Ofta är frukterna helt kärnfria.
Sapodill importeras (ännu i liten skala) från Thailand, där den finns mogen hela året runt.

Sharon/Persimon/Kaki
Diospyros kaki
Frukten ser ut som en tomat med stora foderblad. Den har söt fyllig smak, som påminner litet om ett sött plommon.
Persimon/Kaki importeras från Sydeuropa under hösten. Frukterna skördas hårda och gulorange. Innan de mognat innehåller de mycket garvsyra och kan inte ätas. Då de mognar blir de mycket mjuka och fruktköttet geleaktigt i konsistensen. Man delar frukterna och äter med sked direkt ur skalhalvan. Fruktköttet är ofta för mjukt för att kunna skäras i bitar.
Sharon är en utveckling av persimon/kaki som saknar garvsyra och kan ätas då den är härd. Den kommer från Israel och finns från oktober till in i mars. Ibland kan sharonfrukten ha bruna fläckar på skalet och i fruktköttet. Det beror på att socker fällts ut och det är alltså inte något fel på frukten. Den har mycket söt smak. Sharonfrukt passar bra i fruktsallad med apelsin och banan, på bakverk och tillsammans med kallt kött. Den är god i skink och ostsallad.

Tamarillo Cyphomandra betacea
Tamarillo tillhör samma släkte som tomat och kallas ibland "Trädtomat". Den kommer ursprungligen från Peru och finns nu spridd i stora delar av Sydamerika, Afrika, Sydostasien och Europa. Frukterna är ovala, ofta med spetsiga ändar. Färgen är först gulorange och frukterna blir då de mognar mer eller mindre mörkröda, beroende på sort. Smaken är speciell, friskt syrlig med en litet besk nyans i skalet. Frukterna påminner mycket om tomaten i uppbyggnad, med saftigt geléartat fruktkött med kärnor mitt i frukten och fastare kött nära det tunna skalet.
Frukterna är goda att äta naturella. De kan skäras ner i frukt eller grönsallad och tack vare sin speciella smak är de också mycket goda att grilla och servera till t ex kött. Vi importerar tamarillo året runt från bl a Sydamerika och Afrika. Omogna frukter mognar i rumstemperatur. Mogna frukter känns litet mjuka och bör förvaras svalt men inte kallt.

Vindruvor Vitis vinifera
Ursprungligen kommer druvan från Kaspiska havets sydkust där man har funnit 6000 år gamla spår av sorter som påminner om våra dagars druvor.
Det finns en mängd olika sorters vindruvor ocTrVi har tillgång till färska bordsdruvor hela året. Vindruvan är en av världens mest odlade frukter. 85 % av skörden går till vinproduktion, 5 % torkas till russin och korinter och 10 % äts som färsk frukt.
Vi har tillgång till fina druvor hela året. Man kan urskilja några högsäsongen: under sommaren får vi de små kärnfria druvorna Perlette och Sultanas från Israel och Cypern. De följs av italienska gröna Regina och Italiadruvor och därefter kommer spanska gröna Ohanes och blå Napoleon att dominera fram till årsskiftet. I december kommer de amerikanska druvorna och de följs av sydamerikanska som har högsäsong till in i maj. Nu finns det flera druvsorter som helt saknar kärnor.

CITRUSFRUKTER
Apelsin Citrus sinensis
Apelsinen har sitt ursprung i Kina. I mitten av 1550talet kom den som prydnadsväxt till Europa och de första större apelsinodlingarna anlades i Spanien på 1790talet och i Italien ungefär 100 år senare. Vi importerar apelsiner hela året, främst från länderna runt Medelhavet, med högsäsong frän november till in i april. Resten av året kommer de också från Afrika och Amerika.
Det finns blonda apelsiner med gult fruktkött och blodapelsiner med mer eller mindre rött fruktkött. Apelsiner, liksom övriga citrusfrukter skördas mogna. De bör förvaras svalt.
Apelsiner är en viktig Cvitaminkälla och vitaminerna bevaras bäst om man äter frukten naturell.

Citron Citrus limon
Citronen är sedan gammalt känd som medicinal och kryddväxt. Den kom ursprungligen från trakten söder om Himalaya och var känd i Kina 500 år f Kr. På 1000talet kom citronen till Europa och år 1493 tog Columbus den med till Haiti.
Citroner, liksom övriga citrusfrukter, skördas mogna. Ibland skiftar skalet i grönt, detta betyder alltså inte att frukten är omogen. Vi importerar citroner från Sydeuropa och USA hela året.
Oftast är det den pressade saften och det rivna skalet av citronen man använder i matlagning och drycker. Servera citron i klyftor till kött och fisk och dra ner på salt och peppar. Det är ett både nyttigare och godare sätt att krydda maten.

Clementin
Genom korsning mellan mandarin och pomerans uppkom clementinen år 1902. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément.
Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet mycket saftigt och frukterna är lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria.
Vi importerar clementiner från Marocko och Spanien från november till in i mars. Under sommarmånaderna kommer clementiner från Australien.
Mandarinen var den allra första av de små citrusfruktern, som vi blev bekanta med. Den importeras inte längre eftersom frukterna är
mycket kärnrika och vi därför hellre väljer de nyare, kärnfattiga/kärnfria sorterna.

Grapefrukt Citrus paradisii

Sweetie är en ny citrusfrukt, korsning mellangrapefrukt och pomelo, som kommer från Israel sedan några få år tillbaka. Frukten år stor som en grapefrukt och har grönt skal. Smaken är söt och god utan beskhet. Importeras under oktoberdecember.
Grapefrukten är en ung citrusfrukt. Den påträffades på Puerto Rico i mitten av 1700talet och dess ursprung är osäkert. Sannolikt är den en korsning mellan apelsin och pomelo. Den kan möjligen också ha uppkommit genom en ärftlig förändring i ett skott av pompelmus. Florida blev tidigt centrum för odling och förädling av grapefrukt och därifrån kom de första plantorna till Europa så sent som på 1910talet.
Det finns både blond grapefrukt med gult fruktkött och blodgrapefrukt med mer eller mindre rött fruktkött. Somliga sorter har bara svagt rosafärgat kött medan andra har intensivt rött fruktkött. Grapefruktens friskt syrliga smak med en bitter nyans gör att den passar bra som frukostfrukt. Den är god att blanda i sallader. Vi importerar grapefrukt hela året.

Kumquat
Fortunella japonica (oval), Fortunella margarlta (rund)
Kumquat heter en valnötstor citrusfrukt som ursprungligen kommer från Kina. Det finns både ovala och runda sorter. Man äter frukten hel, dvs med skalet på. Smaken är pikant, friskt syrlig med en besksöt nyans.
Kumquat smakar gott tillsammans med choklad och man kan skära frukten i tunna skivor eller bitar och dekorera chokladmousse, chokladtårta mm. Kumquat i bitar passar bra i sallader. Frukterna kan kokas in hela i sockerlag eller syltas och serveras till t ex kött.
Vi importerar kumquat stor del av året från bl a Sydamerika och Israel. De bör förvaras svalt.
Limequat är en helt ny släkting till kumquat en korsning mellan lime och kumquat, med mycket syrlig smak. Import från Israel oktobernovember.

Lime Citrus aurantifolia
Lime är en släkting till citronen. Den är rund, mindre än citronen och har tunt, blankt, grönt skal. Fruktköttet är ljust gulgrönt. Lime används på samma sätt som citron och den har fin, syrlig och aromatisk smak.
Ursprungligen kommer lime från sydöstra Asien. Det växer i tropiska områden och i vissa subtropiska områden där det inte finns risk för frost. Vi importerar lime hela året från USA, Sydamerika och Västindien.

Pomelo Citrus grandis
Pomelo (heter på engelska Shaddock) är en mycket stor citrusfrukt. Den är päronformad, ofta 2025 cm diameter, har mycket tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk, fin och söt. Den påminner litet om grapefrukt, men är inte påfallande besk. Vi importerar pomelo från Israel novembermars.
Man brukar säga att pumelo är en familjefrukt man skär upp det tjocka skalet i ca 3 cm breda strimlor från toppen mot botten av frukten, skalar av det till hälften, skär några jack in i fruktköttet och ställer fram hela frukten på ett fat, så att var och en kan "plocka" bitar av fruktkött ungefär som man tar vindruvor av en klase.
Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som snask eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.

Pomerans Citrus aurantium

Pomeransen är en kryddfrukt och man äter den inte färsk, som frukt. Skalet är mycket beskt och fruktköttet surt. Pomeranser ger fin smak åt citrusmarmelad tillsammans med apelsin, citron och grapefrukt. "Engelsk marmelad" är gjord på enbart pomeranser och får en speciell, kraftig smak.
Pomeranser kallas också "Sevillaapelsiner" eftersom de stora odlingsområdena i Europa för pomerans ligger i sydvästra Spanien runt Sevilla. Vi importerar pomeranser under januari till mars, från länderna runt Medelhavet.

Satsumas
Citrus reticulata var. unshiu
Satsumas är en självständig mandarinart. Ursprungligen kommer den från den japanska provinsen Satsuma på ön Kiushu.
Satsumas är den tidigaste av de små, lättskalade citrusfrukterna. Vi får den från Spanien I mitten av oktober och säsongen pågår till januari. Satsumas har ofta gröna skiftningar i skalet. Den år mogen trots detta, eftersom den liksom alla andra citrusfrukter, skördas mogen. Smaken är mild, sötsyrlig och fruktköttet saftigt och kärnfritt.

Ugli Citrus x hybrid
Ugli lär vara en korsning mellan apelsin, grapefrukt och dementin. Man fann den på Jamaica i början av 1900talet och tror att den uppstått spontant sedan man fått in en del olika citrusfrukter till ön.
Ugli växer nästan uteslutande på Jamaica och vi importerar den endast några få månader under vintern.
Frukten är något större än grapefrukt, har plattrund form och grovporigt, gulgrönt skal. Den ser ganska ful ut. Fruktköttet är gulorange, mjukt och mycket saftigt med frisk, intensiv och aromatisk smak. Man äter gärna ugli som grapefrukt, dvs skär den mitt itu och äter med sked direkt ur skalet. Hinnorna är litet sega.

Päron Pyrus communis
Päronodlingar lär ha funnits redan 300 år f Kr. I Sverige är det känt att päron odlades under medeltiden. Vi har tillgång till päron hela året. Från oktober till in i december finns det svenska päron och resten av året importerar vi från såväl Europa, merparten från Italien, som från USA Argentina och Australien.
Päron skördas omogna och får mogna fram under lagring. Mogna päron är mjuka och saftiga. De har kort hållbarhet och är därför svåra att hantera i affärerna. Vi får därför ofta lov att köpa päronen omogna och låta dem ligga i rumstemperatur hemma några dagar för att mogna.
Några betydande importpäron:
Anjou importeras novemberjuni. Det har klassisk päronform med rundad stjälkända, tunt gulgrönt skal och saftigt fruktkött med söt, fin smak.
Kaiser Alexander, Alexanderpäron. Beurre Bosc kärt barn har många namn har långsmal form och skalet skiftar i brunt. Det importeras decemberjuni. Smaken är söt och fyllig.
Packham importeras marsjuli. Det har oregelbunden päronform och gulgrönt blankt skal med mörka prickar. Fruktköttet är vitt, fast och saftigt,smaken söt med stark arom.
Passa Crassana har klumpig form och skrovligt brungrönt skal. Fruktköttet är mjukt, saftigt och har söt, frisk smak. Importeras huvudsakligen från Italien, decemberapril.
Williams har bred och klumpig päronform, ljusgrönt skal med rodnad på solsidan. Smaken är fyllig med nyans av kanel. Importeras juliaugusti från bl a Italien och Amerika. Odlas också i Sverige.
Några betydande päron som odlas i Sverige:
Conference har långsmal form och saftigt fruktkött med söt smak. Säsong slutet oktoberdecember.
Greve Moltke är bäst under oktobernovember. Det har klumpig form, gulgrönt skal och söt smak med god arom.
Herzogin Elsa är ett stort gult päron med kraftig rodnad. Fruktköttet är gulvitt, smältande med fin söt smak. Bäst oktobernovember.
Gråpäron är sedan gammalt en mycket omtyckt sort. Den odlas nästan uteslutande i hemträdgårdar och förekommer mycket sällan i butikens fruktdisk. Päronen är ofta små, skalet grovt och fruktköttet gult, litet kornigt. Smaken söt med fin arom.

Äpplen Malus domestica
Äpplen användes som livsmedel redan på stenåldern. Ursprungligen kom äpplet från Mindre Asien och är nu spritt över hela världen. Vi har tillgång till äpplen året runt. Under höst och vinter finns det svenska äpplen. Vi importerar också äpplen i betydande mängder. I början av året kommer de från Europa och USA Från mars och fram till hösten importerar vi från bl a Argentina, Nya Zeeland och Australien.
Några betydande importäpplen:
Granny Smith med klargrönt skal och saftigt, fast fruktkött med frisk, syrlig smak. Att fruktköttet är så fast beror på att äpplet sitter kvar på träden mer än fyra veckor längre än andra äpplen.
Golden Delicious är ljusgröntgulgrönt med mjukt, krispigt och saftigt fruktkött och söt, aromatisk smak.
Red Delicious har rött skal ibland helt rött, ibland rödstrimmigt sprött, mjukt och saftigt fruktkött med söt smak.
Jonathan är rött, har saftigt, mjukt fruktkött med frisk, syrlig och aromatisk smak.
Gala och Roval Gala är nya äpplen från Nya Zeeland. De har aromatisk smak, krispigt fruktkött och rödstrimmigt skal.
Några betydande äpplen som odlas i Sverige:
Alice är ett tidigt äpple med rött glänsande skal, vitt sprött kött och fin, frisk smak.
Cox Orange har gult, mjukt och saftigt fruktkött med speciellt kryddad, fin arom.
Gravensteiner är gult med rodnad. Fruktköttet är gult, ganska fast med syrlig aromatisk smak.
Ingrid Marie har brunrött skal med ljusa punkter. Sorten påminner om Cox Orange men har grövre fruktkött och syrligare smak.
Signe Tillisch är gulgrönt, med kraftiga åsar runt hela frukten. Söt smak med in arom och ganska löst, saftigt fruktkött.
Mutzu är ett nytt populärt äpple som finns under höst och vinter. Det är stort, har guldgult matt skal. Fruktköttet är sprött, fast med mild och söt smak.
Aroma är gult med lysande röd täckfärg. Det gulvita fruktköttet har aromrik smak med god balans mellan socker och syra. November december.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License