Culinaria Vojvodina

KUVAR ZABORAVLJENIH JELA

„Stara, dobro poznata poslovica kaže da put do srca vodi preko stomaka. (…) Naravno, mlade devojke koje razmišljaju idealistički ovo će demantovati, u čemu su valjda i u pravu. Svaka devojka bi trebalo da nastoji da joj budu poznati i najsitniji detalji domaćinstva, što će je spasti od brojnih neprijatnih trenutaka. Ovaj kuvar uglavnom ima zadatak da jednoj devojci ili ženi koja želi da uspešno vodi domaćinstvo pomogme da savalada početne teškoće."

Gornji pasus je odlomak iz predgovora kuvara koji je 1914. godine u Velikom Bečkereku napisala Ana Reče, gospođa dr Bele Štajnbaha. Teško da danas ima devojaka sa nastojanjima i navikama kakve su imale one kojime je kuvar namenjen, ali zato ima drugih zainteresovanih za zbirku recepata koji daju sliku banatske kuhinje kakva se sve manje sreće na trpezama. To je verovatno i navelo izdavača da objavi reprint izdanje u Novom Sadu 2003. godine. Podsećanje na specijalitete naših baka i na ukuse i mirise koji su se nekada širili oko seljačkih zidanih pećki, kao i po gospodskim varoškim kuhinjama, neizbežno je kad ovu knjigu uzmete u ruke. I to onako kako to već ide po redu: od žutih supa sa dugačkim rezancima, preko punjenih pilića, pečene prasadi, hlebova i testa, pa sve do finih torti sa kestenom i marcipanom, a sve lagano, detaljno i razvučeno. Baš banatski. Kroz sve te divne recepte lako se primećuju uticaji raznih naroda koji su ostavili trag na banatskim trpezama. A puno ih je ostavilo: od Turaka, Srba, Mađara i ponajviše Nemaca - koji su sa sobom u Vojvodinu doneli tadašnje evropske kulinarske trendove - pa sve do Španaca, Francuza i Italijana.

Prava je šteta što izdavač nije naveo više podataka o originalu.Nema čak ni izvornog naslova knjige, pošto se sasvim izvesno nije zvala Kuvar zaboravljenih jela. Ipak, to i nije toliko bitno kad se m uzme u obzir vrednost onoga što je među koricama.
Iz „Gastro“, časopisa za gastronomiju

VELIKA GOMBOCA OD ZEMIČKE
Ovo jelo se uglavnom priprema kao prilog uz mesa sa sosom i pavlakom, vrlo je jednostavno i uvele uspeva. Tri zemičke iseckamo na kružiće i natopimo u mleku. Kada se mleko upije domešamo 3 žumanca, isitnjeni list peršuna, 4-5 kašika brašna i tvrdo u lupana belanca od 3 jaja. Jednu kuhinjsku krpu premažemo puterom ili mašću, naspemo masu ovlaš uvežemo, kuvamo u slanoj vodi pola sata i poslužujemo preliveno sa prženom prezlom.

KREM OD JAGODA

Ispasiramo 1 litru šumskih jagoda, rastvorimo 6 listova želatina u 2 deci vode. Izmešanio jagode, želatin i 20 dkg šećera dok ne počne da se zgušnjava. Od pola litre kajmaka izlupamo penu, dodamo u masu i dobro sjedinimo. Stavimo u kalup premazan uljem od badema i ostavimo par sati na hladnom mestu, izvrnemo i ukrasimo svežim jagodama posutim šećerom.

SEGEDINSKI RIBLJI PAPRIKAŠ

Više vrsta riba kao kečiga, som, šaran, očistimo i dobro operemo i iseckamo na komade debljine dva prsta. Stavljamo u šerpu ili kotlić vode s dva prsta, posolimo, poredamo iseckanu ribu i dospemo toliko vode da prekrije ribu. Kada voda provri i počne da se peni dodajemo dve glaviee na kružiće iseckanog luka i jednu po jednu kašiku sitne paprike dok ne dobije lepu crvenu boju. Ne sme se mešati nego samo treskati. Okusimo i dodajemo po potrebi so i papriku. Kada je skuvan poslužujemo ga.
Iz „Gastro“, časopisa za gastronomiju

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License