Cevapcici Koettbullar Pa Spett

Ćevapčići KÖTTBULLAR PÅ SPETT
Hetta upp flottet i en stekpanna över hög värme tills en lätt rök stiger upp. Sänk värmen och låt lök och vitlök få färg 8—10 minuter. Rör om ibland. Skrapa sedan ner löken i en stor skål. Tillsätt köttet, äggvitan, salt och paprika och blanda smeten väl med händerna eller med en träsked.
Forma köttet till avlånga bullar, 5 cm långa och ungefär 2½ cm i genomskärning. Lägg dem på ett fat, som täcks över med plast eller smörpapper, och ställes i kylskåp minst 1 timme före stekningen så att köttblandningen känns fast.
Trä upp bullarna på metallspett, 4—5 på vart spett och lämna minst 2 cm mellan. Se till att spettet kommer i mitten av bullarna och inte vid ena sidan så att de går sönder och faller av.
Liksom de flesta andra kötträtter som steks på spett (kabobs), kan denna stekas på tre olika sätt.
Stek cevapcici över en träkolsgrill eller i en ugnsgrill 10—15 cm från elden. Spetten kan också stekas över stark värme i en tjockbottnad stekpanna där man hettat upp 2 msk flott tills det ryker. Om de steks på grill eller i ugn skall de steka omkring 8 minuter på var sida, eller tills de är mörkbruna på utsidan och genomstekta inuti. Om cevapcici steks i stekpanna skall de ofta vändas; ett spett i taget, med stekspade.
Cevapcici kan serveras på spetten så att de som äter själva tar bort köttbullarna eller också tas de bort från spetten innan de serveras. Strö över den finhackade löken just före serveringen. Man kan också äta cevapcici som cocktailtilltugg. Små starka paprikor är gott till.

6 personer
1 msk flott
1½ dl finhackad lök
½ tsk finhackad vitlök
½ kg målet lammkött
½ kg målet biffkött
1 lätt uppvispad äggvita
1 tsk salt
1 msk söt ungersk paprika (pulver) (2 msk flott)
2 msk mycket finhackad lök

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License