Cesinca Nasih Baka

Česinca naših baka

Potrebno je za testo: 1 kg brašna, 2 jajeta, 2 kašike ulja ili otopljene masti, 2 dcl mlake vode, nekoliko kapi sirćeta, so. Za polivanje: otopljena mast ili ulje. Za prelivanje: otopljeni med.

Priprema: na dasku izručiti brašno, u sredini napraviti udubljenje pa u njega sipati mešavinu jaja, masnoće, soli, sirćeta i vode. Viljuškom prvo umešati sastojke, a zatim rukama mesiti testo toliko dugo dok ne postane glatko i elastično. Ostaviti testo da malo odstoji, pa premesiti i podeliti u nekoliko jufki. Svaku jufku razvlačiti preko stolnjaka tako da pređe preko ivice stola. Krajeve otkidati i namotavati na šaku kao klube, kasnije premesiti i njih, pa i od njih napraviti kore. Testo se dobro poprska masnoćom i presavija na veličinu pleha. Ređaju se jedna na drugu dok se ne slože sve jufke. Na jedan kraj se između kora stavi novčić, po površini se polije masno¬ćom i peče u prethodno zagrejanoj pećnici. Nekoliko minuta pre nego što je pečena premaže se otopljenim vrelim medom, vrati na kratko u pećnicu, zatim izvadi i ostavi da se hladi.

Česnica se pravi na prvi dan pravoslavnog Božića. Iznosi se na sto cela, ne seče se već je domaćin lomi na ravne časti, kako se to u narodu kaže.

Svaki komad namenjuje nekom od ukućana, a onaj u čijem je delu novčić biće najsrećniji te godine. Domaćin otkupljuje novčić, j koji treba da ostane u kući „za sreću" i čuva se do idućeg Božića, zadenut za ikonu.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License