Beli Luk

Vodič za zdrav život
Baštenski, ruski i jevrejski penicilin

Od davnina je poznato ljekovito dejstvo bijelog luka, a sada je to i naučno dokazano. Bijeli luk doprinosi snižavanju povišenog krvnog pritiska i smanjenju masti u krvi, a još na dvorovima ruskih careva bio je provjeren lijek protiv prehlada. Zbog toga se često naziva i "ruski penicilin".
Ren se, pak, u mnogim zemljama smatra "penicilinom iz bašte”. On brzo i uspješno djeluje protiv kijavice i lakših prehlada, jer neki njegovi sastojci ubijaju bakterije, a pored toga sadrži dosta vitamina C, koji jača odbrambene snage organizma. Najbolje je nekoliko puta dnevno uzimati po supenu kašiku svježe nastruganog rena, koji se može pomiješati i sa medom ili pak dodati nekoj salati. Kada oči počnu da suze, a nepca peku, onda je to pouzdan znak da ren i te kako efikasno djeluje.
Ne treba zaboraviti ni "jevrejski penicilin", vrelu pileću supu skuvanu sa puno začina i povrća. Ljekari sa čuvene Majo klinike proučili su recept jevrejskog ljekara Maimonidesa, koji je u 12. vijeku živio u Hamburgu, i ustanovili: ako čovjek jede vruću pileću supu i istovremeno udiše paru koja se iz nje diže, u organizmu še aktiviraju enzimi koji jačaju odbrambenu snagu koja se bori protiv kijavice i prehlade. Dakle, u slučaju ovih bolesti dobro je nekoliko dana za ručak i večeru pojesti po tanjir vruće supe.
Ne treba, razumije se, zaboraviti med. Pored vitamina, minerala i elemenata u tragovima, med sadrži i "borce protiv bakterija”, koje nauka još nije identifikovala. To su supstance za koje čovjek treba da, zahvali pčelama i koje prijaju organima za varenje i disajnim putevima. Dvije supene kašike meda na dan mogu pomoći da se lakše savladaju grip ili prehlada.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License